Kremlj: Snimka njemačkih časnika je dokaz da je Zapad izravno uključen u rat

Foto: The Council of the Federation of the Federal Assembly of the Russian Federation. Ilustracija: EPA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je njemačkog veleposlanika u Moskvi na razgovor nakon što je u javnost procurila snimka povjerljivog razgovora visokih časnika njemačke vojske o ratu u Ukrajini, na kojem se raspravljalo i o hipotetskoj mogućnosti slanja moćnih dalekometnih projektila tipa Taurus Ukrajini.

Informaciju o pozivanju njemačkog veleposlanika na razgovor u rusko ministarstvo vanjskih poslova jutros su objavile ruske režimske novinske agencije, koje dodaju da se o snimci oglasio i Kremlj, poručivši da ona "dokazuje da je Zapad izravno uključen u rat u Ukrajini".

Što kažu Nijemci?

Podsjetimo, njemački ministar obrane je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava "destabilizirati" Njemačku, nakon što je Rusija na društvenim mrežama objavila povjerljivu razmjenu informacija među njemačkim časnicima o isporukama oružja Ukrajini.

"Radi se jednostavno o tome da se ova snimka koristi za destabilizaciju" i potkopavanje "jedinstva" Njemačke, rekao je Boris Pistorius novinarima u Berlinu. "Očito je riječ o potkopavanju našeg jedinstva (...), o unutarnjem širenju političkih podjela i iskreno se nadam da Putin neće uspjeti i da ćemo ostati ujedinjeni”, dodao je.

U petak je na društvenim mrežama iz Rusije emitirana audiosnimka konferencijskog sastanka visokih njemačkih časnika. Snimku je prva objavila Margarita Simonjan, zloglasna urednica režimskog Russia Todaya i jedna od najpoznatijih Putinovih propagandistica. 

O čemu se govori na snimci?

Sudionici razgovora posebno raspravljaju o hipotezi isporuke dugometnih projektila Taurus njemačke proizvodnje Kijevu, o tome što bi trebalo napraviti da se ukrajinskim snagama omogući njihovo korištenje i kakav je njihov potencijalni učinak. 

Njemačko ministarstvo obrane prekjučer je potvrdilo autentičnost snimke. Sadržaj snimke vrlo je neugodan za Njemačku jer Berlin službeno odbija isporučiti projektile Taurus Kijevu, obrazlažući to rizikom od eskalacije rata.

Istodobno tijekom razgovora časnici otkrivaju pojedinosti o tome na koji način Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska pomažu ukrajinskoj vojsci pri upotrebi raketa Scalp, koje te dvije zemlje isporučuju Kijevu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.