Krenule silovite oluje: Pratite uživo dolazak čudovišnog uragana u SAD

Screenshot: YouTube/Explore, Video: Emerald Club

SILOVITI udari vjetra i snažna oluja počeli su se obrušavati na istočnu obalu Sjedinjenih Država dok se približava uragan Florence koji prijeti obilnim pljuskovima i naglim porastom razine Atlantskog oceana koji bi mogao prouzročiti katastrofalne poplave.

"Potpuno smo spremni za uragan Florence dok oluja postaje sve jača. Budite oprezni!", upozorio je na Twitteru danas ujutro predsjednik Donald Trump.

>> Pratite uživo dolazak uragana do obale SAD-a:

Jakost uragana je u noći na srijedu snižena na 2. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija. Florence je u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu bila 230 km udaljena od Wilmingtona, na obali Sjeverne Karoline, praćena vjetrom od 165 km/h, izvijestilo je Nacionalno središte za uragane (NHC).

Uragan je usporio svoje napredovanje na 17 km/h, što ga čini još opasnijim kada stigne na kopno jer će donijeti obilnu kišu koja će dugo padati na istom području, pojačavajući opasnost od poplave.

Oko uragana će na obalu stići tek u petak poslijepodne ili u subotu ujutro, navodi Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA). No jaka kiša i vjetar već su počeli.

Florence prijeti milijunima stanovnika na obali Sjeverne i Južne Karoline, ali i u unutrašnjosti jer bi mogla prouzročiti porast razine oceana za 4 metra i metar kiše po četvornom metru.

Uragan oslabio, ali....

Iako je uragan Florence blago oslabio, meteorolozi upozoravaju da istok SAD-a i dalje čeka katastrofa neviđenih razmjera.

"Ne zanima me čak ni ako uragan oslabi do kategorije 1", kazao je CNN-ov meteorolog Chad Myers. "I dalje nas čeka oluja kategorije 4 i velika katastrofa", dodao je.

Očekuje se da će uragan nad Sjevernom i Južnom Karolinom prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

"Ostankom riskirate živote"

Američki dužnosnici odaslali su jasno i nedvosmisleno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florence, javlja CNN. Upozorenje glasi - maknite se s puta uraganu i to odmah.

"Ostankom riskirate vlastiti život. Ne planirajte krenuti kad počnu kiše i vjetar", rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. Gotovo identičnu poruku odaslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: "Evakuirajte se. Ako to ne napravite, ovisite samo o sebi."

Vlasti su zabranile promet preko mosta u smjeru otoka na kojem se nalazi grad Carolina Beach, a uveden je i 24-satni policijski sat. Dužnosnici su zabrinuti zbog činjenice da je od oko 6300 stanovnika tog grada njih 1000 odbilo napustiti svoje domove, što je zabrinjavajuće za grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine.

"Naš sustav obrane od poplava je solidan, ali ipak neće izdržati takvu navalu vode. Poplava je gotovo izvjesna", rekao je gradonačelnik Carolina Beacha Joe Benson.

Evakuirano gotovo dva milijuna stanovnika

Građanima prijete oluje opasne po život, a valovi će biti visoki i do četiri metra. U bijegu je milijun i 700 tisuća stanovnika, a otkazano je najmanje 800 letova.

Zalihe hrane i pića u mnogim su trgovinama gotovo nestale. Prijevozna poduzeća u Georgiji i Karolini jučer su ubrzala rad kako bi sačuvala imovinu i zaposlenike na putu uragana Florence, jer su se već osjećali poremećaji u američkom opskrbnom lancu.

"Katastrofa je pred vratima"

"Vrijeme za pripreme je gotovo isteklo", rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper na novinskoj konferenciji.

"Katastrofa je pred vratima i ulazi", metaforički se izrazio Cooper.

Izvanredno stanje u šest saveznih država

Jučer je Georgia objavila izvanredno stanje, nakon obje Karoline, Virginije, Marylanda i Washingtona.

Guverner Georgije Nathan Deal savjetovao je stanovnicima da se pripreme na učinke uragana na kopnu, ali i na dizanje razine vode u obalnim područjima.

Zadnji uragan koji je izravno udario na Sjevernu Karolinu bio je Hazel 1954., razorna oluja u kojoj je poginulo 19 ljudi.

Pročitajte više