Krešimir Macan iz SAD-a: Kad vidite tko za koga glasa, to je praktički isto kao u Hrvatskoj

Foto: Krešimir Macan

Kad pomislite da ste već dovoljno toga vidjeli, vjerujte mi, doći će nešto novo što će vas inspirirati. Ovih dana u SAD pratim finale predsjedničke trke Clinton - Trump i jučer sam imao priliku vidjeti jedan od završnih skupova Hillary Clinton. "Love Trumps Hate" je zajednička tema samog finala njezine kampanje u kojoj motivira birače i volontere na onaj zadnji napor da na izbore izađe baš svatko.

Trka je neizvjesna, osjeća se nervoza i umor u zraku, Clinton je favorit, ali koliko god je mediji voljeli i otvoreno podržavali, Nate Silver, koji je sve točno prognozirao 2012., daje još velikih 35% Trumpu za pobjedu. Kao i uvijek odlučuje par država. Trump bi mogao dobiti Ohio bez kojeg već godinama nema predsjednika, no Clinton opet možda zloglasnu Floridu zbog koje je Al Gore izgubio.

Fascinirali su me jučer birači. Zamislite da u Hrvatskoj netko strpljivo čeka najmanje pet sati da bi ušao na skup vidjeti buduću predsjednicu izdaleka. Došli su svojim vozilima i čekali satima. Pitali smo ih jeste li došli vidjeti Hillary ili zvijezdu Katy Perry koja ih je digla svojim hitom "Roar", makar je pjevala manje od pola sata. Uz smiješak su rekli "Hillary" i objasnili da Amerika mora naprijed, nikako nazad kamo ju vodi Trump, pa čak i srednjoškolke koje prvi put glasaju.

Cilj je skupova prikupiti izravne kontakte putem SMS-ova koje šalju umjesto pozivnica, mobilizirati dodatne volontere koji će kucati susjedima na vrata u ova preostala tri dana i putem stranice iwillvote.com provjeriti da su napravili sve da bi se i njihov glas brojao u utorak. Da je tako, potvrdile su i reakcije na same govore i Hillary Clinton. Svi govornici znali su svoje mjesto i držali se poruka, pa i sama Perry koja je došla ogrnuta plaštom na kojem je pisalo da je večeras sa "Madam President". Trumpa se spominjalo minimalno, bile su bitne pozitivne poruke i razlozi zašto baš ovaj put treba razbiti stakleni strop i izabrati prvu ženu za predsjednicu, nakon prvog crnog predsjednika.

Svo to vrijeme par Trumpovih simpatizera je slobodno agitiralo protiv Hilary, iako ih na kraju osiguranje nije pustilo na sam događaj, a one koji su napadali prava homoseksualaca je u jednom trenutku morala i policija zaštititi, iako su ih najviše ismijali dva dečka koji su se pred njima poljubili uz veliki pljesak stotina koji su čekali. To je Amerika, velika zemlja, ponešto drugačiji običaji. No, kad vidite tko za koga glasa kao da nema razlike. Obrazovani i gradovi za Clinton,  manje obrazovani i ruralni za Trumpa. Zvuči poznato, zar ne?

Pročitajte više