Kriminalist Cvrtila o ubojstvu u Zagrebu: Ovo neće proći kao samoobrana

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

KRIMINALIST Željko Cvrtila je za Index komentirao jutrošnje ubojstvo Tomislava Sablje, Uskokovog optuženika u akciji Tebra. Podsjetimo, ubojstvo se dogodilo jutros oko 4:45 u narodnjačkom klubu Ritz u Ulici Florijana Andrašeca na zagrebačkoj Trešnjevci. 

Prema dosadašnjim informacijama, Sabljo je ubijen nakon što je u klubu došlo do fizičkog sukoba više osoba. Za ubojstvo je osumnjičen redar, za kojeg Jutarnji piše da u trenutku sukoba nije imao pištolj, dok je žrtva navodno bila naoružana. Međutim, iz toga proizlazi kako se osumnjičeni redar domogao tuđeg pištolja kojim je ubio Sablju. 

Govori se kako je Sabljo ubijen s četiri hica u prsa, a kriminalista Cvrtilu smo upitali može li se u tom slučaju govoriti o samoobrani. "Ovo neće proći na samoobranu. Najbolji scenarij za počinitelja je da se ovo protumači kao ubojstvo u afektu", odgovorio je. 

"Unutarnja kontrola će provjeriti postupke policajaca u civilu"

"Ako žrtva kod sebe nije imala oružje u trenutku ubojstva, onda se sigurno ne može govoriti o samoobrani. Ako oružja nije bilo, onda nema samoobrane. Imali smo slučaj osobe koja je napala policajca odvijačem zbog čega ga je policajac upucao. Kasnije je utvrđeno da je policajac upotrijebio prekomjernu silu", naveo je. 

Tijekom sukoba su u klubu navodno bila i dva policajca u civilu. "Pitanje je gdje su bili u trenutku ubojstva. Jesu li mogli reagirati? Jesu li se u klubu nalazili privatno ili službeno? Postoji mogućnost da su se oni tamo nalazili kao sudionici zaštite tog kluba. 

Unutarnja kontrola će zaključiti jesu li počinili kakvu pogrešku. Ako su mogli spriječiti eskalaciju, trebali su reagirati. Nakon što se dogodilo ubojstvo trebali su pristupiti uhićenju osumnjičenika i zatim obavijestiti kolege", objasnio je. 

"Ne možemo isključiti da se radi o insceniranom sukobu"

Cvrtila kaže kako mu se ne čini da je riječ o obračunu krim-miljea. "Ovo izgleda kao klasični sukob nekoga tko pravi nered i nekoga tko nered želi spriječiti. Ipak, ne možemo isključiti da se radi o insceniranom sukobu koji je rezultirao ubojstvom", naglasio je.

"Ako se utvrdi da je i ubojica imao veze s kriminalnim podzemljem, onda možemo očekivati da će se ovakvi događaji češće događati u budućnosti. Međutim, ako je riječ o običnom sukobu, onda ne bi trebali očekivati daljnje obračune u budućnosti", zaključio je kriminalist. 

Pročitajte više