Kriminalist: Organizirani kriminal prodire u sve pore sustava, pa tako i policijskog

Screenshot: N1

KRIMINALIST i bivši šef jedinice za zaštitu svjedoka MUP-a Željko Cvrtila je gostujući na N1 govorio o uhićenju četvero splitskih policajaca koje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Cvrtila kaže da se zapitao što se dogodilo. Kaže da se ta situacija teško mogla dogoditi s obzirom na to da je osoba koja je u pitanju svjedok u jednom postupku i da je obitelj osobe u programu zaštite svjedoka.

"Ili to nisu bili ili je to neka početna faza kada još u svoje ruke cijeli slučaj nije preuzela jedinica za zaštitu svjedoka, već su se te osobe osiguravale tjelesnom i tehničkom zaštitom njihovog doma ili kretanjem", rekao je kriminalist za N1.

"Organizirani kriminal je sve jači u Hrvatskoj"

Upitan kako je moguće da se policajci nađu u situaciji da ih kolege moraju uhititi pod tako teškim optužbama, Cvrtila odgovara da organizirani kriminal prodire u sve pore sustava pa tako i u policijski.

"On je sve jači u Hrvatskoj. Što se on manje suzbija i zbog toga što imamo sve manje uhićenja visokoprofitnog financijskog kriminala, koji nastaje prije svega na drogama.

Mi ni ne znamo tko su nosioci dilanja droge u našim većim gradovima ili da smo u posljednjih 10 godina pokušali to uopće saznati. To nesmetano funkcionira i oni samo jačaju. Vidite da jedan pripadnik te skupine vozi Lamborghini za kojeg samo uvozna dozvola košta 100 tisuća eura, a nikom ništa", kaže Cvrtila.

"Policajci ni ne znaju gdje je točno linija koju ne smiju prijeći"

Kriminalist navodi da policajci ni ne znaju gdje je točno ta linija koju ne smiju prijeći. Kaže da se na policijskoj akademiji ne provodi dovoljno dobra edukacija.

"Školovanje ne traje kao nekad, četiri godine, niti s jakim intenzitetom. Imamo temeljne policajce koji nisu u doticaju sa krim policijom, što je posljedica trenutnog ustroja.

U ranijim ustrojima oni su bili podređeni šefu sektora, koji je bio krim policajac, a koji ih je tražio suradnju za otkrivanje kaznenih djela, a toga danas uglavnom nema, pa onda temeljni policajci nekad nisu ni svjesni da ulaze u kaznenu zonu", govori kriminalist.

"Unutarnja kontrola MUP-a je često smokvin list"

Cvrtila govori i da je unutarnja kontrola MUP-a često smokvin list, a ne ono što bi trebala biti. Ističe da bi unutarnja kontrola trebala razotkrivati takve stvari u policiji. Upozorio je i na slučaj na Platku koji unutarnja kontrola nije nadzirala.

Kriminalist također primjećuje da unutarnja kontrola više nije ni kapilarno prožeta policijskim upravama kao nekada. "Unutarnja kontrola sad izvještaj kontrole daje na potpis šefu Uprave koju je nadzirala, što je samo po sebi suludo", kaže Cvrtila.

"Ljude se nedovoljno motivira da uđu u program zaštite svjedoka"

Cvrtila kaže kako jedinica za zaštitu svjedoka, na čijem je čelu nekada bio, pruža ozbiljnu zaštitu svjedocima, ali da tu zaštitu ne može dati bez suglasnosti svjedoka.

"Adekvatna zaštita svjedoka ide kroz program zaštite svjedoka i alokaciju svjedoka ako je to potrebno, pa čak i promjenu identiteta. Jedinica je jako dobro oformljena, na svjetskoj razini i surađuje s brojnim stranim policijskim službama.

Problem je u tome što ima jako malo posla. A malo posla ima jer DORH daje prijedloge na povjerenstvo koje onda odlučuje o tim osobama. Nedovoljno se radi o tim svjedocima i nedovoljno ih se motivira na ulazak u program zaštite svjedoka. Svi koji prođu kroz taj program mogu imati ispunjen i dobar život. Možda i bolji nego ranije.

Ova četvorica policajaca nisu uspjela ugroziti suđenje i sigurnost svjedoka. Na vrijeme su ih sami svjedoci prijavili. Čini mi se da je svjedok u zatvoru, pa su se tu već poduzele mjere. Mislim da se sve dobro i brzo odreagiralo, najviše zahvaljujući ljudima koji su svjedoci", rekao je Cvrtila za N1.

 

Pročitajte više