Kriminalist razotkrio Božinovićeve laži o policijskom pucanju u migranta

Foto: FaH/Pixsell/Miranda Cikotic/br.de

SINOĆ je u "RTL Direktu" gostovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je odgovorio i na pitanje urednika i voditelja Zorana Šprajca o slučaju migranta kojega je propucao i teško ranio hrvatski policajac.

>> Policija ima suludo objašnjenje za pucanje u migranta, vjerujete li im?

Policija je u proteklih nekoliko dana više puta mijenjala svoju priču o tome što se doista dogodilo i zašto je strani državljanin završio na operaciji u KBC-u Rijeka, a Božinović je javnosti ponudio najnoviju verziju.

Božinović: Policajac je prema standardnoj proceduri ispalio dva metka u zrak kako bi dozvao kolege

"Dobro, to je jedan incident. Priopćenja nisu bila smušena, morate razumjeti da ne može baš policija kao vi u medijima govoriti stvari koje nisu provjerene. Provode se i određene radnje kojima rukovodi DORH ili policija provodi izvide i vi po zakonu ne možete dati više informacija. Što se tiče istraživanja, došlo je do nenamjernog korištenja, odnosno slučajnog opaljivanja i ranjavanja migranta koji je, prema zadnjim informacijama, stabilno i više nije u životnoj opasnosti. Policajac se u tom trenutku našao sam sa skupinom od dvadesetak migranata i s obzirom na to da nije imao vizualnog kontakta s kolegama htio je opaliti dva metka u zrak kako bi dozvao kolege, što je standardna procedura. Kad je to učinio, s obzirom da je krajnje nepristupačan teren, dodatno otežan vremenskim uvjetima, on se okliznuo i nije uspio zakočiti te je došlo do opaljenja", rekao je Božinović.

Index se za stručnu analizu Božinovićevih izjava, odnosno najnovije službene verzije događaja u kojem je upucan migrant, obratio kriminalistu Željku Cvrtili.

Cvrtila: Pucanje u zrak nije standardna procedura zvanja u pomoć

Prvo smo ga pitali je li standardna procedura da policajac puca u zrak kako bi dozvao kolege.

"To nije standardna procedura zvanja u pomoć. To je standardna procedura za upozorenje ako postoje uvjeti za upotrebu vatrenog oružja", odgovorio je Cvrtila.

Kriminalist napominje da su uvjeti za upotrebu vatrenog oružja definirani zakonom, koji odobrava četiri situacije. "Ovdje bi upotreba oružja imala smisla da se policajac osjetio ugroženim, da su migranti krenuli na njega", kaže Cvrtila.

No policija ne tvrdi da su migranti napali policajca. Prema verziji MUP-a, policajac je susreo skupinu migranata, ali oni nisu bili agresivni niti su ga pokušali napasti. U svojoj stalnoj proizvodnji novih verzija događaja i objašnjenja policija izbjegava laž koja bi joj pomogla, za razliku od ovih koje plasira u javnost.

Cvrtila: MUP i Božinović petljaju i zapetljavaju se

"Pravu istinu ne znamo jer MUP i ministar Božinović petljaju i zapetljavaju se", konstatira Cvrtila.

On ističe da policajac nije ni trebao imati metak u cijevi i biti s oružjem na gotovs.

Pucanje u zrak kao način komunikacije s kolegama je očito neuvjerljiv i problematičan dio službene verzije događaja (doduše ne i jedini).

Cvrtila: Svi policajci na terenu moraju biti povezani radijskom vezom

Cvrtila ističe da svi policajci na terenu "moraju biti povezani radiovezom" i napominje: "Taktički je loše da na takvom terenu ide jedan čovjek sam u ophodnju, trebala bi ići najmanje dva policajca zajedno."

Cvrtila smatra da nikad nećemo doznati što se doista dogodilo.

"Sustav unutarnjeg nadzora ne funkcionira, a nemamo ni odgovarajući civilni nadzor", ističe kriminalist Cvrtila.

"Ministru Božinoviću nije jasno da njegov posao nije da pokriva policajce već da kontrolira sustav policije", zaključuje Cvrtila.

Kako se mijenjala verzija priče o propucavanju migranta?

Podsjetimo, vijest o propucanom migrantu prvi je objavio HTV u trećem Dnevniku, i to kao usputnu vijest.

"Pri postupanju policijskih službenika, koji su presreli petnaestak migranata na području Gorskog kotara, ozlijeđen je strani državljanin. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka pruža mu se hitna medicinska pomoć.

Ministar Božinović, koji je posjetio bolnicu u Rijeci, rekao je da je riječ o težoj ozljedi", objavila je HTV-ova novinarka i potom pustila Božinovićevu izjavu.

"Prema saznanjima koja smo dosad prikupili, došlo je do vjerojatno ozljeđivanja zbog uporabe vatrenog oružja. O tome će... po tome će postupati nadležno županijsko državno odvjetništvo koje će provesti očevid, a glavni ravnatelj policije uputio je stručni tim ravnateljstva. Jedan dio tog tima je već došao večeras u Rijeku", otkrio je ministar unutarnjih poslova.

U sljedećih nekoliko dana policija i ministar su nekoliko puta mijenjali svoju priču, što Božinović opravdava procesom provjere informacija. No neke informacije koje je policija dosad sama objavila, što znači da ih smatra provjerenima, međusobno su kontradiktorne ili jednostavno nelogične i neuvjerljive.

Ministar Božinović je svojim sinoćnjim istupom samo dodao novi sloj muljaže.
 

Pročitajte više