"Kripto-kraljica" koja je zavarala Kolindu na FBI-evom popisu deset najtraženijih

Screenshot: YouTube

RUJA IGNATOVA, poznata i kao "kripto-kraljica", našla se na listi deset najtraženijih bjegunaca FBI-a.

Američki istražitelji su optužili Bugarku da je preko svoje kriptovalute onecoin prevarila ljude za više od 4 milijarde dolara. Nestala je 2017., kada su američki dužnosnici potpisali nalog za njezino uhićenje.

Ignatova je vodila projekt OneCoin i početkom 2014. kupcima nudila proviziju ako prodaju kriptovalutu većem broju ljudi. No FBI navodi da je onecoin bio bezvrijedan i da nikad nije bio zaštićen blockchain tehnologijom koju koriste druge kriptovalute.

"Savršeno je uskladila svoj plan, iskoristivši pomahnitalost tržišta u ranim danima kriptovalute", rekao je Damian Williams, glavni savezni tužitelj Manhattana.

>> Tko je bugarska prodavačica magle koja je zavaljala Kolindu?

Pobjegla s 500 milijuna dolara?

FBI je dodao Ignatovu na popis najtraženijih bjegunaca te navodi da bi javnost mogla pomoći kako bi se ona uhvatila. Jučer su ponudili nagradu od 100.000 dolara za bilo kakvu informaciju o boravištu "kripto-kraljice".

BBC navodi da je jedan od razloga zašto je tako teško pronaći Ignatovu taj što je nestala s najmanje 500 milijuna dolara, što joj je pomoglo da se sakrije od ruke zakona.

"Smatramo da ima visokokvalitetne lažne osobne dokumente i da je promijenila svoj izgled. A možda više nije ni živa", kazao je novinar Jamie Bartlett, koji je godinama istraživao cijeli slučaj.

Ignatova je zadnji put viđena kako se ukrcava na let iz Bugarske za Grčku 2017. i od tada joj se gubi svaki trag.

Zavarala i Kolindu

Dvije naše poznate političarke podržale su 2017. Kongres poduzetnica s tvrtkom OneCoin.

Nakon što je Index otkrio da je generalni sponzor Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe sumnjiva tvrtka na koju je upozorila i Hrvatska narodna banka (HNB), obje pokroviteljice, tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i tadašnja potpredsjednica vlade Martina Dalić, otkazale su svoj dolazak.

No na službenim stranicama Kongresa i dalje su se neko vrijeme navodile kao pokroviteljice: Ured predsjednice, Ministarstvo poduzetništva (koje je sada pripojeno gospodarstvu) i Grad Zagreb stajali su ponosno uz banner OneCoina koji poziva na financijsku revoluciju.

Pročitajte više