Kristić i Duka za Index: Odavno znamo da je Sutlić nazvao Dragičević Veličković "četničkom kurvetinom"!

"INFORMACIJU da je Sutlić nazvao kolegicu Ivanu Dragičević Veličković 'četničkom kurvetinom' dobio sam istog dana kada ju je izrekao", izjavio je za Index predsjednik ogranka Hrvatskog novinarskog društva pri HRT-u Nikola Kristić.

> Tema: Ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić nazvao novinarku "četničkom kurvetinom"

> Sutlić: Ja sam žrtva zavjere

> Dragičević Veličković: Zgrožena sam što je Sutlić htio onemogućiti da sudjelujem u humaniratnoj akciji

Ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću izbijen je tako iz ruke njegov jedini adut. Na jutrošnjoj konferenciji za novinare je Sutlić, naime, optužio Maju Sever, Lelu Knežević, Sanju Mikleušević i Roberta Zubera da su lagali kad su ekskluzivno za Index otkrili kako je Sutlić javno vrijeđao kolegicu novinarku samo zato što je udana za osobu srpske nacionalnosti!

"Znam da ovdje imamo riječ protiv riječi, ali puno je činjenica koji ruše ove tvrdnje", kazao je Sutlić na konferenciji za novinare, ali pokazalo se da je njegov osnovni argument činjenica da se incident dogodio prije 20 mjeseci! "Pravi je zločin da četvero novinara čija je dužnost izvještavati javnost pravodobno i istinito 20 mjeseci uskraćuju informaciju hrvatskoj javnost da HRT vodi navodni šovinist. To svjedoči o uvjerljivosti njihove optužbe", kaže Sutlić.

"Kolege Zuber, Lela, Tanja i Maja su mi rekli što se dogodilo. Ja nisam tom događaju svjedočio, ali su mi ga prenijeli jer su bili zgroženi. No, također su me zamolili da zbog Ivane to ne ide nigdje van pa sam odlučio tu informaciju zadržati za sebe", rekao nam je Kristić, koji u svojstvu predsjednik HND-a nije želio pretjerano komentirati Sutlićev jutrošnji javni istup već je samo rekao da će on biti jedna od središnjih tema na sastanku na Prisavlju.

"O tome se odmah počelo prićati po cijeloj kući"

"O tome se pričalo po cijeloj kući odmah nakon njihovog razgovora sa Sutlićem", rekao je za Index šef informativne redakcije Veljko Đuretić, koji je također potvrdio kako novinari nisu čekali 20 mjeseci da progovore o Sutlićevom vrijeđanju kolegice Dragičević Veličković. "Dosad se o tome nije nigdje javno govorilo, ali pričalo se unutar HRT-a", kaže nam Đuretić.

Zdenko Duka prije pola godine saznao da je Sutlić nazvao novinarku "četničkom kurvetinom"

Da je Sutlić novinarku HRT-a nazvao "četničkom kurvetinom" još prije sedam mjeseci znao je i predsjednik HND-a Zdenko Duka! "Da, to je točno. Kolege su me o tome obavijestili u jednom razgovoru koji se vodio na HRT-u krajem zime. Bilo je to prije šest ili sedam mjeseci", kaže Duka.

No, predsjednik HND-a napominje kako se nije radilo o službenoj prijavi ili traženjem reakcije od HND-a. "Bio je to razgovor o televiziji i ta je informacija iznesena usputno, među ostalim stvarima o kojima smo reagirali. HND nije mogao reagirati na tu tvrdnju jer je to rečeno u usputnom razgovoru, a kad bi se u Hrvatskoj reagiralo na sve što vam netko kaže u razgovoru, to bi smrdjelo do neba", rekao je Duka u razgovoru za Index.

Bivša direktorica programa Tanja Šimić: Postojali su pritisci da se Ivani ne dozvoli sudjelovanje u "Trudionici"

"I do mene je došao glas da Ivana zbog one dvije riječi koje su u svim novinama prenesene ne smije sudjelovati u emisiji", izjavila je za Index tanja Šimić, koja je prije 20 mjeseci bila direktorica programa na HTV-u i organizirala humanitarnu akciju "Trudionica".

Šimić priznaje da su postojali pritisci da se Dragičević Veličković ne ugosti u emisiji, ali nije mogla potvrditi da su oni dolazili direktno od Vanje Sutlića. "Ja sam kao direktorica programa bila u režiji, koordinirala protokol i sve što se zbivalo unutar emisije i u jednom trenutku je nastala strka zbog primjedbi na Ivanino sudjelovanje u emisiji", rekla nam je Šimić i dodala kako to na nju nije niti najmanje utjecalo.

"Za mene je Ivana i dalje bila novinarka ove kuće koja je i dijelila iskustvo nekoliko nas održavanja trudnoće u Petrovoj i silno smo željeli pomoći toj akciji. Njeno nesudjelovanje zbog bilo kakvih neprofesionalnih razloga nije dolazilo u obzir", rekla nam je Šimić.

Pročitajte više