Kritično o radu HRT-a na saborskom Odboru za ljudska prava

PRIGOVORE na račun HRT-a da se previše bavi senzacionalizmom i negativizmom, da kritizira samo vlast, ne i oporbu, HDZ-ovi zastupnici danas su iznosili i na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na HRT-u je previše senzacionalizma, u društvu ima razmirica, to je život, ali tome ne treba toliko pažnje davati na televiziji, rekao je Stjepan Bačić (HDZ) u raspravi o Izvješću Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela utvrđenih zakonom.

Uredništvo informativnog programa prozvao je da kritike upućuje samo prema vlasti, da HTV-ovi novinari o onome što čini vlast govore samo negativistički, a s druge strane o oporbi govori sve najbolje, iz čega se vidi, kaže, da je "HTV politički obojen".

U kritikama na račun HRT-a pridružila mu se stranačka kolegica Ivana Sučec Trakoštanec, također izražavajući nezadovoljstvo informativnim programom televizije, posebnom selekcijom vijesti.

Premalo je pozitivno, a previše negativno intoniranih vijesti, kazala je HDZ-ova zastupnica, poručivši kako već po imenu urednika može zaključiti koje će teme biti zastupljene u "Dnevniku" toga dana, a koje ne. Glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića pozvala je da "pokuša nadići osobni stav urednika u izboru vijesti".

Zamjerke na televizijski i radijski program imali su i zastupnici SDSS-a, prije svega na, po njihovu mišljenju, premalu zastupljenost manjinske problematike.

Milorad Pupovac tako je velikim propustom ocijenio to što HTV nije obilježio 60. obljetnicu smrti Nikole Tesle, kao i to što se Prvi program Hrvatskoj radija ne čuje na nekim područjima.

SDSS-ovac Ratko Gajica prigovorio je da se na Radiju Knin, za koji se u Izvješću Vijeća HRT-a kaže da se u programu zalaže za snošljivost i suživot, često čuju jednostrane informacije koje ne respektiraju činjenice.

Saborski Odbor za informatizaciju i medije je raspravu o HRT-u odgodio za idući tjedan, kako bi se, po riječima predsjednice Odbora Željke Antunović, članovi bolje upoznali sa sadržajem Izvješća te da rasprava "ne bude pod dojmom aktualnih političkih rasprava na tu temu".

Pročitajte više