Kriza u Venezueli je toliko teška da si kriminalci ne mogu priuštiti metke

Foto: EPA

GOSPODARSKA kriza u Venezueli ostavila je negativan trag i na društvene skupine kod kojih se to najmanje očekivalo. Tamošnji kriminalci, naime, ne mogu si priuštiti metke, a teško pronalaze stvari koje vrijedi ukrasti jer venezuelsko bogatstvo ubrzano propada.

Associated Press (AP) je razgovarao s dvojicom gangstera iz Petare, zloglasnog slama u predgrađu Caracasa, koji su rekli kako jedva preživljavaju od pljačke, nekoć unosnog izvora zarade, piše web stranica insider.com.

Iako se meci mogu lako nabaviti na crnom tržištu, mnogi pljačkaši ne mogu si priuštiti cijenu od jednog dolara po komadu, rekao je AP-u kriminalac poznat pod imenom Pas. Prosječni Venezuelanac mjesečno zaradi samo 6,5 dolara, a hiperinflacija svakodnevno obezvređuje nacionalnu valutu.

”Pištolj je nekad koštao jednu od ovih novčanica. Sada ne vrijede ništa”, govori Dog dok gužva novčanicu od 10 bolivara.

Drugi gangster, El Negrito, vođa bande zvane Crazy Boys, svojim napadima sve teže uzdržava svoju ženu i kćer. Kaže kako je danas postao luksuz ispaliti metak.

”Ako ispraznite okvir, ispucali ste 15 dolara. Ako izgubite pištolj ili ga policija zaplijeni, ostali ste bez 800 dolara”, kaže El Negrito.

Smanjio se broj nasilnih smrti

Otkako je venezuelska ekonomija počela propadati, broj nasilnih smrti se smanjio. Ova južnoamerička zemlja imala je 2015. godine stopu ubojstava 90 na 100.000 stanovnika. Prošle godine stopa je pala za najmanje 10 posto, iako je Venezuela i dalje zemlja s jednom od najviših stopa nasilja na svijetu.

Neprofitna organizacija Venezuelan Observatory for Violence, koja prikuplja podatke iz mrtvačnica i medijskih izvještaja, dijelom to pripisuje manjem broju pljački, zato što se više nema što ukrasti. Dok mnogi Venezuelanci imaju poteškoća kako bi platili osnove životne potrebe poput hrane, lijekova i odjeće, sve je manje automobila ili luksuznih predmeta koje im kriminalci mogu oduzeti. Zbog inflacije većina ljudi više i ne koristi gotovinu. Postolar Yordin Ruiz rekao za Washington Post: ”Ukradu li kriminalci vaš novčanik, u njemu neće naći ništa.”

Bankovni sefovi gotovo su prazni. Čak i kad bi se kriminalci dokopali gotovine iz banaka, ne bi ju mogli transportirati, zato što je za iole veći iznos potrebno prikupiti gomile novčanica. Drugi razlog zbog kojeg se stopa nasilja smanjuje je iseljavanje Venezuelanaca iz njihove domovine. Emigriralo je više od tri milijuna ljudi.

Većina ovih emigranata i izbjeglica su mladi ljudi. Čak je i El Negrito rekao da razmišlja potražiti sreću u inozemstvu. Robert Briceno, ravnatelj Venezuelan Observatoryja for Violence, rekao je kako gospodarska kriza utječe na sve dijelove društva: ”Ovih dana nikome ne ide dobro, ni poštenim građanima koji stvaraju novu vrijednost, ni kriminalcima koji ih pljačkaju.”

Pročitajte više