Krpan: Mikulić neoprezno pokazivao kameru i hvalio se Amerikancima

AMERIKANCI ne dopuštaju stranim vozačima ni posjedovanje mobitela, a zarobljeni hrvatski vozač kamiona Damir Mikulić neoprezno je pokazivao svoju kameru i hvalio se ratnim iskustvom, rekao je njegov kolega Jakov Krpan u telefonskom razgovoru za Hinu iz Bagdada.

"Poznavao sam Mikulića, radili smo zajedno u bivšoj tvrtki", rekao je Krpan koji se nalazi u američkoj bazi Biap u Bagdadu.

Od drugih se hrvatskih vozača u Iraku doznalo da je Mikulić, za kojeg se pretpostavlja da je već nekoliko tjedana američki zatočenik u zatvoru Abu Ghraib nedaleko od Bagdada, neoprezno pričao o svojem ratnom iskustvu i snimao kamerom američke vojne baze.

Mikulić je navodno sam ispričao Amerikancima da je bio na specijalnoj obuci u Turskoj u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, prenio je Krpan glasine što kruže među vozačima.

Objasnio je da je i ovaj telefonski razgovor moguć zahvaljujući iračkoj kartici koju mu je posudio kolega vozač, ali i tomu što je sam uspješno sakrio mobitel pred američkim vojnicima.

"Moramo skrivati mobitele jer nas Amerikanci potpuno pretresaju", rekao je. Primjerice, neki dan na oko 300 metara od nas pala je granata, pa američki vojnici mogu strahovati da bih "recimo, mobitelom mogao dojavljivati" koordinate, pojasnio je Krpan.

On očekuje da će iz Bagdada za nekoliko dana krenuti za bazu Anakondu, nekih 80 kilometara sjeverno, a zatim za Tikrit i Mosul. Nije, međutim, htio otkriti za koju hrvatsku tvrtku sada vozi.

"Ne bih htio imati problema", rekao je i naveo da po jednoj turi Njemačka-Irak zaradi oko 2000 eura.

Krpan je već iskrcao robu dovezenu za Irak i sada prazna kamiona u konvoju i pratnji američkih vojnika kruži od baze do baze. "Ne znam zašto (se to tako radi), vjerojatno radi sigurnosti, jedan tim američkih vojnika prati konvoj od baze do baze, konvoji kruže... vozi se noću, kada je policijski sat" i manje su mogućnosti napada.

A da napada ima puno svjedoče izrešetani kamioni koji svakodnevno stižu u bazu u kojoj su životni uvjeti doista teški, priča Krpan. "Nedavno su napravili neke tuševe, imamo WC, a hranu sam kupio u Njemačkoj", govori mladi vozač i zvuči začudno optimistično unatoč vrućini od 40 stupnjeva i velikoj prašini.

"Kružimo po sedam baza, u dvije je osigurana hrana, a ovdje imamo i vodu", pojašnjava Krpan i tvrdi da je njegova sreća što zna dobro engleski.

Hrvatima su velike pomoći Makedonci koji rade u logističkoj službi u bazi KBR u Bagdadu, dodao je i rekao da se trenutačno oko 30 kamiona iz Hrvatske neprestano vrti na potezu Njemačka-Irak.

"Čekam konvoj za povratak, vjerojatno se više neću moći vratiti, neće mi dati obitelj, ni djevojka", rekao je Jakov Krpan i zaključio da bi dotad moglo proći još sedam do 10 dana.

"500 kilometara me dijeli do granice (s Turskom) i slobode", završio je.

Pročitajte više