Krpanje proračuna: Država se jučer zadužila za 4 milijarde kuna

Foto: Hina

HRVATSKA se još jednom - kako to naši ministri financija vole reći - uspješno zadužila.

Ministarstvo financija jučer je na domaćem tržištu izdalo obveznice u iznosu od 4 milijarde kuna.

"Knjige upisa otvorene su u srijedu, 16. ožujka u 9h, a zatvorene isti dan u 12:00h. Zbog iznimno velike potražnje knjige upisa zatvorene su pola sata ranije od inicijalno najavljenog, prvi puta u povijesti od kada RH izdaje obveznice na domaćem tržištu kapitala. Značajan interes investitora u iznosu koji je premašio 10 milijardi kuna, odnosno više od 2.5 puta premašio planirani iznos izdanja, kao i kvalitetna ponuda omogućili su Republici Hrvatskoj da izda Obveznice po cijeni 102,248% uz prinos od 3,99%, te minimalnu premiju za novo izdanje od 2 bazna boda", priopćili su iz Ministarstva financija.

Novac za krpanje proračuna

Obveznice su izdane u kunama, na rok od 11 godina, a novac će biti iskorišten za krpanje proračuna, ili kako se to stručno kaže "opće proračunske potrebe".

"Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Države s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od gotovo 11 godina. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore... Sredstva prikupljena ovim izdanjem Obveznica bit će upotrijebljena za opće proračunske potrebe.", navode iz Ministarstva financija.


Obveznice kupili mirovinski fondovi

Većinu obveznica kupili mirovinski fondovi, a veliki interes pokazale su sve kategorije domaćih institucionalnih investitora.

Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Zagrebačka banka d.d., u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su u sindikatu banaka na primarnom tržištu participirale Hrvatska Poštanska Banka d.d., Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Sberbank d.d. i Societe Generale - Splitska banka d.d. kao su-aranžeri.

Pročitajte više