PROPAST POSLA STOLJEĆA

Krstičevićev član Povjerenstva za F-16: Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem

Screenshot: HRT

"JA VJERUJEM u Boga, u papire ne vjerujem", rekao je brigadir Željko Ninić, član stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu borbenih zrakoplova. Naime, Ninić je jutros gostovao u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" odgovarajući na upit je li prije godinu dana obaviješten državni i vojni vrh o stajalištima i uvjerenjima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova F-16.

"Trebalo bi pitati ministra"

Naime, navodno je američka strana još u siječnju prošle godine uputila službenom Zagrebu tzv. non-paper dokument u kojem su navedene sve prepreke u slučaju kupnje izraelskih vojnih zrakoplova. Ta informacija poklapa se s izjavom američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta koji je rekao da već dvije godine objašnjava proces prodaje vojnih zrakoplova i Izraelu i Hrvatskoj. Kohorst je u svojim izjavama više puta naglasio kako je Hrvatska na vrijeme bila svjesna svih problema oko nabave izraelskih vojnih zrakoplova.

Jutros je na Hrvatskom radiju brigadir Ninić, koji je bio ključan Krstičevićev čovjek za nabavu zrakoplova, rekao da on osobno nije vidio taj američki non-paper dokument. Isto tako, nije htio odgovoriti na pitanje je li taj dokument vidio resorni ministar Krstičević kazavši da bi to trebalo pitati samog ministra. Ako takav dokument zaista postoji, pitanje je zašto se na to nije na vrijeme reagiralo.

"Ja sam vojnik" 

"Ne znam. To je pitanje za one koji su taj papir dobili, što su s njim radili i zašto ga nije vidjelo stručno povjerenstvo", rekao je Ninić za HRT odgovarajući na upit zašto taj dokument, ako je postojao, nije bio poznat. Iako je jasno da od posla nabave vojnih zrakoplova iz Izraela nema ništa, Ninić i dalje tvrdi da nije sve gotovo. Na izravan upit na čemu temelji takav optimizam, Ninić je bio precizan.

"Ja sam vojnik i ja se ne predajem do samog kraja", rekao je Ninić dodajući da je on član stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu borbenog zrakoplova te da Hrvatska može biti sigurna da će taj stručni tim biti zadnji koji će "baciti koplje u trnje". Ninić kaže da još uvijek ima prostora za dogovor između SAD-a i Izraela.

Hrvatska će reći kada je kraj

"Hrvatska je stvarala uvjete za nabavku borbenog zrakoplova te je upravo Hrvatska pokrenula proceduru, prema tome Hrvatska će i reći kada je kraj", rekao je Ninić o nabavi izraelskih F-16 dodajući da Stručni tim MORH-a nije pogriješio oko nabave zrakoplova te da se od prvog dana poštovala procedura.

"Nemojte mene to pitati!" rekao je Ninić odgovarajući na pitanje zašto se javnosti ne pokaže dokument koji je navodno stigao u Zagreb u rujnu 2017. godine, a u kojem su Amerikanci dali dozvolu za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Podsjetimo da je Ninić u travnju ove godine prvi put obavio let borbenim zrakoplovom F-16 c/d Barak koje nabavlja MORH.

Nabava 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, starih 30 godina, neslavno je propala, i to nakon nevjerojatnih pogrešaka Ministarstva obrane te natječaja koji nije bio transparentan. Ministar Damir Krstičević možda i ostane u vladi, no iz javne rasprave o ovoj aferi jasno je kako Krstičević sa svojim ljudima ne može voditi novu nabavu borbenih zrakoplova niti je sposoban raspisati novi natječaj i odlučivati o nabavi vojne flote.

Mogu li Krstičević i njegovi ljudi voditi novi natječaj

Krstičević je odgovarajući na pitanja novinara prošlog tjedna, pokazao ne samo da nije svjestan svoje odgovornosti i svojih pogrešaka već je u namjeri da sebe i svoje ljude oslobodi odgovornosti, optužio i američkog veleposlanika u Hrvatskoj.

"Ovo je već ozbiljan incident jer smo optužili SAD da laže. Pa valjda oni znaju kakvu vrstu suglasnosti su nam dali. Mislim da nam to neće naškoditi u našim odnosima, ali ispali smo pravi Balkanci", rekao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović za Index prošlog tjedna.

Pročitajte više