Kruzer Scijentološke crkve ostaje u karanteni. Doktori se boje širenja ospica

Screenshot: Inside Edition

KRUZER Scijentološke crkve koji je proteklog tjedna bio u karanteni kod karipskog otoka St. Lucia trebao bi tijekom dana stići u svoju matičnu luku na otoku Curacao, gdje će i dalje ostati u karanteni i nitko neće smjeti sići s njega. Na brodu se nalazi 318 putnika i članova posade.

Naime, zabrana stiže nakon što se saznalo da je jedna članica posade oboljela od ospica. Informacija o tome objavljena je početkom tjedna. S broda su odmah poduzeli sve zaštitne mjere te su obaviješteni zdravstveni djelatnici na kopnu koji su naredili karantenu na St. Luciji.

Brodski liječnici zatražili su i stotinjak doza cjepiva koje su svim putnicima omogućene besplatno.

Kruzer je jučer isplovio sa St. Lucije te su se putnici ponadali kako će povratak u matičnu luku značiti njihov izlazak, no, kako je objavio Reuters, opet im slijedi karantena. Liječnički tim na Curacaou ukrcat će se na brod te će pokušati otkriti tko je bio u doticaju s oboljelom osobom i tko ranije nije bio cijepljen. Oni će vjerojatno ostati na kruzeru dok god ne prođe razdoblje inkubacije.

Glavni epidemiolog izjavio je kako će svi oni koji su imali ospice i koji su cijepljeni vjerojatno moći napustiti brod.

"Nikako ne želimo da se ova opasna i visoko zarazna bolest proširi. Nema druge opcije nego da svi koji bi mogli širiti bolest ostanu u karanteni na brodu", rekao je Reutersu telefonski epidemiolog.

Otkrio je da je zaražena članica posade putovala po Europi te se pridružila posadi 17. travnja, a prvi znakovi bolesti pojavili su se 22. travnja. Nekoliko dana kasnije, kad je kruzer već krenuo prema St. Luciji, potvrđeno je da ima ospice.

Pročitajte više