Kruzeri otkazali pristajanja u Meksiku zbog svinjske gripe

NAJVEĆE svjetske tvrtke koje posjeduju kruzere otkazale su sva pristajanja u Meksiku zbog straha od svinjske gripe, zadajući tako još jedan udarac turizmu te zemlje, u kojoj se smrtonosna bolest prvi puta pojavila.

Carnival Corporation i Royal Caribbean Cruises Ltd., dvije najveće tvrtke s kruzerima na svijetu, objavili su svoje odluke nakon preporuka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je savjetovao da se u Meksiko ne putuje ako nije neophodno. Njima su se pridružili Princess Cruises, tvrtka u vlasništvu Carnival Corporationa, zajedno s Holland America Cruise Lineom i Norwegian Cruise Line Corporationom.

Bilo gdje, samo ne u Meksiko

Tvrtke će svoje brodove usmjeriti u druge luke, kao što su San Diego ili Santa Catalina Island u SAD-u ili će provesti dodatno vrijeme na moru. Putnici vjerojatno neće dobiti povrat novca zbog tih promjena u rasporedu, ali oni koji su već rezervirali put s pristajanjem u Meksiku mogli bi dobiti ponudu za promjenu aranžmana pa rezervirati krstarenje s drugom destinacijom.

Iako zasad nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze svinjskom gripom kod putnika na kruzerima, tvrtke ne žele riskirati bolest svojih putnika i moguće milijunske tužbe. "Nadamo se da će ljudi razumjeti kako je cijela stvar izvan naše kontrole. Razumijemo da će neki biti razočarani", rekla je glasnogovornica jedne od kompanija.

Udar na ekonomiju

Posao s krstarenjima u Meksiku procvjetao je u zadnjem desetljeću, a broj putnika na krstarenjima udvostručio se od 2009. naovamo. Meksiko je jedna od glavnih destinacija za najvećih deset tvrtaka, a u 2008. godini imao je 6,5 milijuna putnika na krstarenjima. 

Kruzeri koji su već na moru danas i jučer su preusmjereni, da bi izbjegli meksičke luke. Odluka o tome hoće li se daljnje putovanje u Meksiko otkazati, preusmjeriti ili odgoditi za kasniji datum past će nakon sastanaka tvrtaka sa zdravstvenim stručnjacima.

Putnike na brodovima takve stvari zasad ne smetaju, jer im je "prekrasno ostati duže na moru".

F.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više