Kruži zapisnik o alkotestiranju: HEP-ovci uhvaćeni pijani usred bijela dana?!

Foto: Index

DRUŠTVENIM mrežama kruži fotografija zapisnika o alkotestiranju radnika Hrvatske elektroprivrede, koje je provedeno jučer usred bijela dana. Po tom zapisniku, od četvorice testiranih radnika trojica su bila pijana. HEP je, podsjetimo, tvrtka u stopostotnom vlasništvu države.

Rukovatelj napuhao 1,83 promila?

Prema tom dokumentu, alkotestiranje radnika Hrvatske elektroprivrede provedeno jučer, 19. studenog, u 13 sati otkrilo je da je rukovatelj u Službi za proizvodnju imao 1,83 g/kg koncentracije alkohola u krvi, što spada u pijanstvo koje se postiže ispijanjem 1,5 litara piva, 0,8 litara vina ili 2,5 dcl žestokog pića.

Provedenim alkotestiranjem radnika HEP-ove službe za proizvodnju istom je prilikom, sudeći prema dokumentu koji se širi Facebookom, utvrđeno i da je HEP-ov vatrogasac jučer u 13 sati bio pod utjecajem alkohola u koncentraciji 1,17 g/kg, što pripada u stanje pripitosti.

Pripitost je, prema klasifikaciji, stanje u kojem su ljudske funkcije ozbiljno oslabljene i raditi u pripitom stanju sa strujom i strojevima ili na visini veoma je opasno. Kad ste vatrogasac u HEP-u u stanju pripitosti, opasnost je evidentna.

HEP-ov strojar napuhao 1.34 promila?

Sudeći po istom dokumentu, nešto više od vatrogasca napuhao je HEP-ov strojar - 1,34 g/kg - te s tom koncentracijom, prema definiciji, postigao velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole. Inače, s tom koncentracijom alkohola javljaju se zamućen vid i značajan gubitak ravnoteže te ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

Od četvorice alkotestiranih radnika HEP-a samo je jedan - strojar - napuhao 0,0 promila, barem ako je suditi po zapisniku koji kruži društvenim mrežama.

Uz zapisnik o provedenom skupnom alkotestiranju u HEP-u stoji da je alkotestiranje provedeno uređajem marke Drager 6810.

Pitali smo HEP što kažu na to, još čekamo odgovor: "Mi smo velika firma, kod nas sve ide malo sporije"

Kakve su sankcije za alkoholizirane djelatnike te koliko često se alkotestiranjem utvrdi da su djelatnici pod utjecajem alkohola bila su neka od pitanja koja smo jučer mailom uputili HEP-u.

Kako nismo dobili odgovor, nazvali smo ih. Rekli su nam da su vidjeli naš mail te dodali da su "velika tvrtka i kod njih sve ide malo sporije", a više informacija o ovome nisu bili u mogućnosti otkriti.

Pročitajte više