Krvavi vjerski sukobi u Pakistanu: U oružanom napadu na dvije džamije ubijeno 80 osoba



U NAPADU naoružanih militanata na dvije džamije u gradu Lahoreu na sjeveroistoku Pakistana ubijeno je najmanje 80 osoba, no policija vjeruje da će konačan broj poginulih biti i veći nakon što se iz bogomolja izvuku tijela svih stradalih.

Kako prenosi britanski BBC, naoružani su napadači u sinkroniziranom napadu istovremeno upali u dvije džamije islamske sekte Ahmadi koje su bile prepune vjernika, otvorivši vatru iz automata, a upotrijebili su i granate i bombe. Policija je vrlo brzo preuzela kontrolu nad jednom od napadnutih džamija, no u drugoj su napadači uzeli taoce zatvorivši se unutar zgrade. Ta je džamija osvojena tek nakon dvosatnog žestokog vatrenog obračuna s napadačima.

Prema prvim informacijama koje je potvrdila policija u Lahoreu, jedan od napadača je ubijen, a dvojica su uhićena. Napad je, kako se vjeruje, jedan u nizu velikog broja sektaških obračuna među različitim muslimanskim sljedbama u Pakistanu. Uz to, pakistanske vlasti sekti Ahmadi ne priznaju pripadnost muslimanskoj vjeri te im zabranjuju da se tako izjašnjavaju, zbog čega su pripadnici sekte u prošlosti bili često izloženi napadima radikalnih sunita.

Pročitajte više