Krvavo zlato: Više od 150 djece kopača zlata u Nigeriji umrlo zbog trovanja olovom

VIŠE od 150 djece umrlo je od trovanja olovom u Nigeriji, jer je ilegalno iskopavalo zlato u područjima teško zatrovanim tim metalom, prenosi danas britanski BBC.

Smrtnost djece u sjevernom području Nigerije posebno se povećala od ožujka, kada je lokalno stanovništvo u izoliranim selima pokrajine Zamfara počelo ilegalno iskopavati zlato u području zatrovanom velikim količinama olova. Prema posljednjim informacijama, koje je potvrdio glavni epidemiolog nigerijskog Ministarstva zdravstva Henry Akpan, olovom je otrovano 355 djece, a 163 slučaja završila su fatalno.

Nigerijske su zdravstvene vlasti organizirale dva medicinska kampa kako bi pomogle ugroženom stanovništvu i smanjile posljedice trovanja. Trovanje je inače otkriveno posve slučajno, nakon što su liječnici koji su stigli u udaljena sela kako bi cijepili djecu otkrili da u tim selima gotovo da i nema djece. Odrasli su stanovnici objasnili kako su djeca umrla od malarije, no analiza krvi stanovnika sela pokazala je enormno visoke koncentracije olova u tijelu.

Nigerija je u pokrajini Zamfara dopustila jednoj kineskoj kompaniji da iskopava zlato, no čini se da su Kinezi olovo, nusprodukt u procesu pročišćavanja zlata, odbacivali u okoliš. Olovo je dospjelo u rezerve vode i tako zatrovalo lokalno stanovništvo.

Pročitajte više