Krvni test učinkovit u otkrivanju Downova sindroma

TESTIRANJE krvi trudnica molekularim markerima učinkovitije je u otkrivanju Downova sindroma od dobi trudnica, objavili su znanstvenici.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji se može dijagnosticirati najranije u 16. tjednu trudnoće, a otkriva se amniocentezom, analizom amnijske tekućine.

Tom se testu obično podvrgavaju žene starije od 35 godina, koje su izložene većem riziku nošenja djeteta s Downovim sindromom.

No, profesor Nicholas Wald i znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Londonu kažu da amniocentezu ne bi trebale obaviti samo starije žene, nego bi mogla koristiti i mlađim trudnicama.

Molekularni krvni test trebao bi utvrditi koje su žene, bez obzira na dob, izložene dovoljno visokom riziku da nose dijete s Downovim sindromom, da bi im se preporučila amniocenteza.

´Tom bi se testu morale podvrgnuti sve žene nakon 13. tjedna trudnoće. Tako će doznati koliko im je trudnoća rizična i odlučiti hoće li se podvrgnuti amniocentezi ili ne´, izjavio je Wald.

Godine, dakle, više ne bi trebale biti glavni kriterij treba li nekom amniocenteza ili ne, dodao je.

Weld i njegovi kolege usporedili su učinkovitost testa po godinama trudnice i krvnog testa koristeći dva, tri i četiri markera kako bi se otkrio Dawnov sindrom. Tako su ispitali 46 tisuća trudnoća u 14 bolnica u Velikoj Britaniji u razdoblju od 1996. do 2001. godine.

Ustanovili su da je krvni test mnogo učinkovitiji u otkrivanju sindroma od majčinih godina.

Kada se u obzir uzimaju samo majčine godine, otkriva se 51 posto slučajeva, a krvnim testom s četiri markera 81 posto slučajeva oboljenja fetusa od sindroma.

´To je najučinkovitija i najsigurnija metoda pregleda trudnice nakon 13. tjedna trudnoće´, ustvrdio je Weld.

Downov sindrom pojavljuje se kada dijete, umjesto dvije, naslijedi tri kopije 21. kromosoma. Oboljele osobe obično su niska rasta, pate od srčanih problema i brojnih lakših i težih bolesti.

Pročitajte više