Krvnik s Ovčare posjetio izložbu oružja povodom dana srpskih Kobri

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Danas je u vojarni Vasa Čarapić u Beogradu održana svečanost povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namjene Kobre. Tim povodom je organizirana i izložba oružja koju su posjetili predsjednik Aleksandar Vučić i drugi dužnosnici, ali i ratni zločinac Veselin Šljivančanin. 

Šljivančanin je za vrijeme Domovinskog rata bio major JNA i kao takav je sudjelovao u opsadi Vukovara. Haški sud 1995. godine podigao je optužnice protiv Šljivančanina, Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Slavka Dokmanovića. Optužen je za masakr na Ovčari, gdje je pobijeno oko 260 ljudi.

Sud je Šljivančanina najprije osudio na pet godina, nakon što je utvrđeno da je kriv za pomaganje u mučenju zatvorenika. Prva presuda oslobodila ga je krivnje za zločine protiv čovječnosti, što je izazvalo zgražanje hrvatske i svjetske javnosti. 

U zatvoru proveo osam godina

No, Haag je vrlo brzo promijenio odluku i Šljivančaninu izrekao novu kaznu: 17 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvima ratnih zarobljenika nakon pada Vukovara.

Haški sud tom prilikom je ustvrdio kako je kod ranije presude došlo do greške, a sudac Theodor Meron izjavio je da je Šljivančanin, kao časnik JNA, imao dužnost štititi zarobljenike na Ovčari. U studenom prošle godine sud je ponovo smanjio kaznu Šljivančaninu, i to temeljem iskaza Miodraga Panića, bivšeg oficira JNA, koji je kazao da Šljivančanin nije znao da Mrkšić povlači trupe JNA s Ovčare.

Kazna mu je naknadno smanjena na 10 godina zatvora. U Haagu je Šljivančanin proveo osam godina. Uhićen je 13. lipnja 2003. godine u svom stanu u Beogradu, a iz zatvora je izašao u srpnju 2011. godine. 

Sud je zaključio da Šljivančanin pokazuje znake rehabilitacije, a u korist mu je išla i suradnja sa sudom. Također je rečeno kako se Šljivančanin kaje i da mu je krivo zbog svih zločina koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Pročitajte više