Kučma ne pristaje na zahtjeve oporbe

UKRAJINSKI predsjednik Leonid Kučma u ponedjeljak je izjavio da neće ispuniti zahtjeve prozapadnog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka i oporbe o raspuštanju vlade i reformi izbornog zakona sve dok oporba ne prihvati njegov prijedlog promjene ustava i smanjenja predsjedničkih ovlasti.

Oporba od Kučme traži da odmah otpusti sadašnjeg premijera te da provede reformu izbornog zakona, a promjenu ustava oprbeni lideri obećavaju nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 26. prosinca.

"Spreman sam poduzeti daljnje korake kako bismo smanjili tenzije u zemlji i još jednom pozivam da se prijedlozi reforme izbornog zakona i promjene ustava donesu u paketu", rekao je Kučma na sastanku članova vlade održanoj u blizini Kijeva. "Spreman sam provesti izmjene izbornog zakona i ustava čim ih parlament usvoji", dodao je.

Kučma je također rekao kako treba poštivati odluku Vrhovnog suda o održavanju novog drugog kruga predsjedničkih izbora 26. prosinca. To je prva Kučmina reakcija nakon odluke Vrhovnog suda u petak o poništenju drugog kruga izbora održanog 21. studenoga zbog ustanovljenih neregularnosti. On se ranije u potpunosti protivio održavanju drugog kruga izbora.

Foto: FAH

Pročitajte više