Kudrin: Borba protiv terorizma prioritet u proračunu 2005.

BORBA protiv terorizma bit će prioritet ruskog državnog proračuna za 2005., izjavio je u utorak ministar financija Aleksej Kudrin, ističući da prijedlog federalnog proračuna predviđa jasni porast izdvajanja za sigurnost.

Terorizam je dostigao "novu razinu", ne samo zbog motiva, nego i tehničke opremljenosti, i zbog toga se moraju pronaći novi načini protuterorističke borbe, izjavio je Kudrin. "Odobrit ćemo sredstva nužna za jačanje protuterorističke borbe", dodao je.

Posebno je naznačio da će se za četiri najvažnije institucije - ministarstvo unutarnjih poslova, federalnu službu sigurnosti, pograničnu službu i vanjsku obavještajnu službu - ukupno izdvojiti oko 50 milijardi rubalja (oko 10 milijardi kuna) više nego prošle godine.

Većina sredstava utrošit će se u poboljšanje tehničke opremljenosti i obuku specijalista za pojedinu službu ili sektore.

Za 107 milijardi rubalja (22 milijarde kuna) u odnosu na ovu godinu povećat će se i proračun oružanih snaga, ponajprije kako bi se omogućilo novačenje profesionalnih vojnika te kupnja oružja i opreme.

Ukupno povećanje proračunskih sredstava za područje sigurnosti (vojska, policija, specijalizirane službe) u odnosu na 2004. iznosit će 27 posto i premašit će svotu od 926 milijardi rubalja (oko 190 milijardi kuna).

Konačno, 1,4 milijarde rubalja (3 milijarde kuna) dobit će i grad Moskva za poboljšanje sigurnosti u metrou, u kojem je ove godine od postavljenih bombi poginulo pedesetak ljudi, a pomoć će dobiti i drugi ruski gradovi koji imaju podzemnu željeznicu.

(Hina) xdam ydj

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.