Kuhner za Washington Times: Zbog HDZ-ove devastacije, Hrvatska će u EU ući kao politički vazal

"HRVATSKA stoji na rubu nacionalne predaje. Mala balkanska nacija je na dobrom putu da krene na stazom katastrofe koju je utabala Grčka. A za to je prvenstveno kriva vladavina HDZ-a", ocjenjuje kontroverzni Jeffrey T. Kuhner u svojoj kolumni u Washington Timesu, gdje često secira situaciju u Hrvatskoj.

HDZ-ova devastacija Hrvatske

"Godinama je HDZ utopljen u korupcijske skandale. Bivšem premijeru Sanaderu sudi se za korupciju i ratno profiterstvo. Njegova nasljednica pokušala je popraviti ugleda stranke, ali bezuspješno. Godinama je vlada koju je predvodio HDZ pustošila hrvatsku ekonomiju. Preko milijardu eura je ukradeno ili skrenuto na privatne račune. Mutna privatizacija omogućila je basnoslovno bogaćenje oligarha povezanih sa HDZ-om. Korupcija divlja. Režim se obračunava sa kritičarima i nezavisnim novinarima. Suci su često igračke u rukama političara. Zakoni o vlasništvu se sustavno krše, a vladavina prava ne postoji. Sudovi su zatrpani s preko milijun slučajeva, što je nevjerojatno za državu od oko četiri milijuna ljudi", opisuje Kuhner Amerikancima situaciju u Hrvatskoj.

"Rezultati su katastrofalni. Nezaposlenost je neznatno manja od 20 posto. Rast je anemičan. Javni dug po glavi stanovnika jedan je od najvećih u Europi. Najveća ostavština HDZ-a jesu dugovi, koji su bili njihov odgovor na sve probleme. Umjesto da smanji javnu potrošnju, vlada Jadranke Kosor odlučila je podignuti poreze, posebno stranim firmama. Najjači izvozni proizvod Hrvatske su mladi i obrazovani ljudi", nastavlja Kuhner.

Hrvatska će u EU postati politički vazal

"Najveći problem leži u činjenici da vlada smatra kako će ulazak u EU značiti magično rješenje svih problema. Ali neće. Postojeći sporazum o pristupanju usmjeren je kao mač u srce hrvatskog suvereniteta i ekonomske neovisnosti. Njime se doslovno prodaje sve što Hrvatska ima, od vodne zalihe do poljoprivrede. Fiskalna politika bit će podređena briselskim birokratima. Ukratko, Hrvatska će postati politički vazal", piše Kuhner.

"Ovakav posao loš je i za EU i za SAD. EU će primiti još jednu državu nalik Grčkoj, kojoj će biti nužna stalna financijska pomoć kako bi ostala na površini. Dosad su EU i SAD Hrvatskoj dali preko milijarde dolara pomoći. Problem je u tome što on nije otišao na borbu protiv korupcije i provođenje reformi, već je iskorišten na potpuno pogrešan način, a velik dio toga je naprosto ukraden i pronevjeren", piše nadalje Kuhner.

Ljevičari nude isto, samo bez korupcije

Kuhner nadalje ocjenjuje kako hrvatske političke elite guraju ideju ulaska u EU iz samo jednog razloga: kako bi se dokopalo četiri milijarde eura koje je Bruxelles obećao Hrvatskoj po ulasku. "To je Faustovska pogodba koja bi Hrvate i Europljane mogla skupo koštati", nastavlja.

Kuhner procjenjuje kako će opozicijska ljevičarska koalicija pobijediti na izborima, ali ni o njima nema puno bolje mišljenje. "Sastavljena od socijaldemokrata, ona obećava manje više slične politike kao i HDZ - članstvo u EU, visoke poreze, čvrstu regulaciju i javnu potrošnju, samo bez korupcije", dodaje.

"Ništa se ključno neće promijeniti. Samo će drugi političari postati pijuni u rukama Bruxellesa", zaključuje Kuhner, koji kao treći put predlaže put euroskepticizma.

Pročitajte više