Kujundžić: Pazite na svoje zdravlje i na vrijeme se javljajte liječnicima

Foto: Pixsell/Nikola Čutuk
 
U POVODU Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, građani su danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu mogli besplatno obaviti krvne pretrage i savjetovati se s liječnicima i stručnjacima o preventivnim programima i aktivnostima unapređenja zdravlja te liječenju.
 
U sklopu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije ovogodišnje je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvećeno univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti kojom, ističe se, svatko i svugdje ima pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu. Pritom se naglašava da je u svakom društvu dostupna zdravstvena zaštita za sve moguća jedino uz jačanje preventivnih aktivnosti.
 
Kujundžić poručio građanima da paze na svoje zdravlje
 
Ministar zdravstva Milan Kujundžić tom je prigodom poručio građanima da paze nas svoje zdravlje, na vrijeme se javljaju svojim liječnicima jer na vrijeme učinjeni dijagnostički postupci znače vjerojatnost da će bolest biti i izliječena.
 
Iako je kazao da je u Hrvatskoj velika pojavnost kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti Kujundžić je istaknuo da se naša zemlja po tome ne razlikuje od drugih naroda u ovom dijelu Europe, ali i istaknuo da po dostupnosti zdravstvene zaštite Hrvatska ima vrlo visoke standarde.
 
"Hrvatska prema dostupnosti zdravstvene zaštite zauzima jedno od boljih mjesta u svijetu, a ono u čemu moramo biti realni u tome je da solidarno zdravstvo znači zdravstvo dostupno svima ali u granicama mogućeg. Nismo sigurno idealni", rekao je.
 
Najčešće bolesti su nezarazne, poput karcinoma
 
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak također kao najčešće bolesti izdvaja kronične nezarazne bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa i naglašava važnost prevencije.
 
"U budućnosti trebamo se više baviti preventivnom jer karakteristika tih bolesti je da su preventabilne i da ih se može spriječiti promjenom stila života i ranim otkrivanjem bolesti", kazao je .
 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da uz preventivu najvažniji recept za zdravlje i kretanje. "Ako ne možete trčati onda hodajte, ako ne možete brzo hodati hodajte sporije, sve je bolje osim ležati i piti pivu ili ležati pred televizorom", kazao je.
 
Kujundžić očekuje pomake
 
Ministar Kujundžić komentirao je i kliničke studije u Hrvatskoj poručivši da se u naredna dva mjeseca očekuju konkretniji koraci. "Hrvatska ima dugu tradiciju kliničkih studija međutim možemo i trebamo ih više napraviti  i sada na tome intenzivno radimo u Ministarstvu i HALMED-u kako bismo ubrzali procese i preciznije definirali financijske i druge odnose tih studija ", rekao je.
 
Građani su potpuno besplatno na Cvjetnom trgu u priručnom laboratoriju mjerili razinu glukoze u krvi, hormon štitnjače TSH, dobivali vaučere za cjelovitu krvnu sliku i PSA vrijednost (tumorski biljeg za prostatu), te dobivali testove za trudnoću. Imali su prilike i opustiti se uz masažu profesionalnih masera.
 
Uz krvne pretrage na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) mogli su  dobiti savjete o zdravoj prehrani, redovitoj tjelovježbi, spolnom i mentalnom zdravlju, prevenciji raka i drugih kroničnih bolesti.
 
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja organizirali su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, HZJZ-om i HZZO-om.

Pročitajte više