Kujundžić: Plaće u zdravstvu su povećane koliko financijski možemo podnijeti

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić komentirao je uoči sjednice vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg, rekavši kako je želja za većim plaćama normalna, ali je vlada povećala plaće koliko se u ovom trenutku financijski moglo maksimalno podnijeti.

"Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti", rekao je Kujundžić.

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

Također je povećana naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, te ugovorena plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti.

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.

Pročitajte više