Kujundžićev nasljednik otkrio Indexu: Prvo ću se baviti koronavirusom

Foto: Robert Anić/Pixsell

NOVI ministar zdravstva Vili Beroš danas je unio promjenu u svoju imovinsku karticu, a mi smo ga nazvali taman dok je čekao premijera Andreja Plenkovića pa je kratko razgovarao s nama, kako o imovinskoj kartici tako i o gorućim problemima koji ga čekaju u zdravstvenom resoru.

Promjene u imovinskoj kartici

"Bio sam maloprije u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kojem sam dostavio izmijenjenu imovinsku karticu. Neke kredite sam refinancirao prema povoljnijoj kamatnoj stopi u bankama koje su putem Hrvatske liječničke komore nudile prihvatljiviju kamatu. Smanjio mi se broj ukupnih primanja, kao pomoćnik ministra sam manje vještačio po sudovima, a nemam više ni 6500 kuna na osnovi rada u dopunskom radnom vremenu. Supruga je pak navela dio svog nasljedstva, otprilike 26 kvadrata u Španskom. To je to što se tiče imovinske kartice", rekao je Beroš za Index.

Hrvatska organizira sastanak u EU o koronavirusu

Na pitanje koji mu je trenutni prioritet u zdravstvu kojim će se baviti, kazao nam je da se prvo mora baviti pitanjem koronavirusa.

"Već sam jutros imao sastanke oko koronavirusa. Stalno sam u kontaktu sa Stellom Kyriakides, povjerenicom Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane. Kako je Hrvatska predsjedatelj u Vijeću Europske Unije tako mi organiziramo sastanak u Bruxellesu ovog petka na temu koronavirusa i sigurnosti", rekao je za Index Beroš.

Indexu je prvom, kako smo već objavili, otkrio i da upravo rade na dogovorima oko transporta Hrvatica koje su u Wuhanu.

"U Wuhanu su četiri naše studentice. One se vraćaju u Europu i upravo se dogovara njihov transport u Hrvatsku. One su pregledane, sad su dobro. Dalje ćemo sve pratiti", kratko nam je rekao Beroš.

Smrtonosni koronavirus, za koji se vjeruje da je krenuo prije par mjeseci s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine, proširio se na druge kineske gradove, među kojima i Peking i Šangaj, te na druge države, među kojima i SAD, Tajland, Južnu Koreju, Japan, Australiju i Kanadu, a stigao je i u Europu pa tako zaraženih ima i u Francuskoj i Njemačkoj.

"Za Hrvatsku nema ni više ni manje straha od koronavirusa nego u Europi"

Prema posljednjim podacima, u Kini je od koronavirusa umrlo 132 ljudi. U Kini je više od 6500 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je premašen broj ljudi zaraženih SARS-om u toj zemlji tijekom epidemije 2003. godine.

Beroš je za Index rekao kako za Hrvatsku nema "ni više ni manje straha nego u Europi, da će virus doći kod nas".

U ponedjeljak važan sastanak zbog mogućeg kolapsa bolnica

"Moramo biti pripremljeni i radimo na tome da budemo spremni ako koronavirus dođe i do Hrvatske", rekao je Beroš.

Pitali smo ga što će učiniti po pitanju prijetnje kolapsom u bolnicama ako se liječnici zaista budu pridržavali ograničenog radnog vremena i ako više ne budu radili više od 48 sati tjedno.

"U ponedjeljak u 9 sati imam sastanak sa svima, od sindikata liječnika, liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora. Još nisam ministar, ako budem imenovan u petak, napravit ću sve što mogu da naši pacijenti imaju potrebnu zdravstvenu zaštitu. O tome ćemo više znati u ponedjeljak nakon sastanka", rekao nam je Beroš koji se nakon našeg razgovora sastao s Plenkovićem.

Pročitajte više