Kukuljević prvi hrvatski konzervator

ZNANSTVENIM skupom "Ivan Kukuljević Sakcinski prvi hrvatski konzervator i problemi konzervatorske službe" završili su danas u Varaždinskim Toplicama "Kukuljevćevi dani 2004.".

Po riječima predsjednice ogranka Matice hrvatske Varaždinskih Toplica Božene Filipan od brojnih zasluga i prinosa Ivana Kukuljevića Sakcinskog hrvatskoj znanosti, kulturi i politici treba istaknuti i onu manje poznatu: taj je velikan prvi hrvatski konzervator i zaslužan je za osnutak i početni razvoj konzervatorske službe u Hrvatskoj.

Znanstveni skup priredio je ogranak Matice hrvatske pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i potporom Ministarstva kulture.

Kukuljević Sakcinski bio je prvi ravnatelj Hrvatskoga zemaljskog muzeja. Konzervatorski rad počeo je kao mladić u Varaždinskim Toplicama (tu je stanovao i bavio se znanstvenim radom u obiteljskoj kuriji Tonimir), pratio je slučajne nalaze u topličkom parku te je još 1869. dao točnu sliku rimskih iskopina kakve su i danas.

Na znanstvenom skupu predstavljeni su programi zaštite pokretnih dobara u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, desetgodišnja zaštita pokretne baštine u Restauratorskom centru u Ludbregu, mogući načini zaštite seoske arhitekture, rimske iskopine u Varaždinskim Toplicama i toplička kulturno-povijesna baština i prirodne ljepote kao temelj razvoja topličkog turizma i gospodarstva.

Četrnaeste Kukuljevićeve dane popratila je radionica topličke i lepoglavske čipke, a predstavljeni su i istraživanja i radovi na antičkom nalazištu Aquae Iasae.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.