Kulić protiv Rohatinskog: HNB vodi Hrvatsku u stečaj!

SLAVKO KULIĆ, ugledni gospodarski stručnjak i član Ekonomskog instituta, na znanstvenom skupu "Izazovi monetarne i fiskalne politike u uvjetima nestabilnosti financijskih tržišta" oštro je kritizirao Hrvatsku narodnu banku i njenog guvernera Željka Rohatinskog. Kulić je optužio HNB da radi u interesu stranih banaka i vodi Hrvatsku prema stečaju!

Kulićev dobro poznati stav je da očuvanje tečaja kune neće imati pozitivan učinak na ekonomiju. "Monetarna politika se otuđila i više nije pod kontrolom hrvatske vlasti", kaže Kulić pa ističe da "država bez novca nije ništa, a novac iza kojeg stoji država nije novac". Kulić je predložio i mjere koje bi trebalo provesti da se, prema njegovom mišljenju, zaustavi nadolazeća katastrofa.

Hrvatsku narodnu banku morao bi kontrolirati i usmjeravati Sabor, smatra Kulić, a strane se banke moraju ili vratiti u hrvatsko vlasništvo ili Hrvatska mora iz njih povući sredstva i prebaciti ih u domaće banke. Kulićevu teoriju podržao je i Zvonimir Baletić, a i Stjepan Zdunić je kazao da bi relativno mali pad vrijednosti kune mogao drastično povećati izvoz.

Pročitajte više