KORONAVIRUS

Kuna slabi, HNB brani tečaj. Što će biti s kreditima u eurima?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL,Hina/index

KUNA u posljednje vrijeme slabi u odnosu na euro, što bi moglo podići rate kredita svima koji su zaduženi u eurima, no s obzirom na to da je Hrvatska narodna banka u posljednjih 25 godina prilično dobro održavala stabilnost tečaja kune, ne postoji opasnost da se dužnicima s kreditima u eurima dogodi novi “slučaj franak”.

HNB u ožujku prodala 2,2 milijarde eura

Jučer je HNB intervenirala na deviznom tržištu, odnosno bankama prodala oko 618 milijuna eura te je time iz financijskog sustava povučeno oko 4,7 milijardi kuna. Ta je operacija izvršena po prosječnom tečaju od 7,608529 kuna za euro.

Hrvatska narodna banka je u razdoblju između 9. do 30. ožujka u pet navrata intervenirala prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, što je, kako kažu, preduvjet ispunjavanja zakonskih ciljeva, odnosno čuvanja stabilnosti cijena i financijske stabilnosti. 

“Ukupna prodaja deviza u spomenutih pet intervencija iznosila je 2.243,55 milijuna eura. Deviznim intervencijama suzbijeni su pritisci u smjeru deprecijacije kune i povećanja kunskog iskaza otplata kredita vezanih uz euro te je njima ojačana devizna likvidnost financijskog sustava”, kažu iz HNB-a i dodaju da će i nadalje održavati stabilnost tečaja kune, kao što su to uspješno činili i proteklih 25 godina.

U posljednjih deset godina tečaj se kretao unutar granica od 7,13 do 7,72 kune za euro.

Glavni ekonomist Erste banke objasnio zašto je kuna oslabjela 

Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke, kaže da glavni utjecaj na tržišta, očekivano, i dalje ima nesigurnost zbog negativnog utjecaja širenja koronavirusa na ekonomiju.

“U takvim okolnostima investitori tradicionalno preferiraju sigurniju imovinu, što je dovelo da slabljenja kune. Dodatni razlozi pritiska na domaću valutu proizlaze iz repozicioniranja dijela investitora, koji su širenje krize dočekali u ‘kratkim’ pozicijama, anticipirajući uobičajen sezonski aprecijacijski potencijal kune. No uvođenjem izvanrednih mjera diljem Europe, te sada već jasnijim slabijim priljevom turističkih deviza, izgledno je kako će se tečaj ove godine zadržati na višim razinama u odnosu na proteklo razdoblje”, kaže Kovač i dodaje da HNB ima dovoljno devizne rezerve, od čak 17 milijardi eura, s kojima može braniti tečaj.

"HNB ima rezerve od 17 milijardi eura, što je dovoljno za stabilan tečaj"

"HNB u takvim uvjetima uobičajeno intervenira na deviznom tržištu, umanjujući pretjerane oscilacije, što ne iznenađuje s obzirom na izbor sidra tečaja kao alata za ostvarivanje svog glavnog cilja - stabilnosti cijena. Unatoč intervencijama od oko 2,2 milijarde eura od izbijanja krize, iste se i dalje nalaze na visokim razinama nadomak 17 milijardi eura te sugeriraju kako HNB ima i više nego dovoljno rezervi kako bi osigurao tečajnu stabilnost i u narednom razdoblju. Očekujemo kako će pritisci postupno jenjavati, a u skladu sa završetkom repozicioniranja investitora, kao i postupnim očekivanim završetkom izvanrednih mjera", zaključuje Kovač.
 

Pročitajte više