Kunst: URSH će sindikalnim središnjicama predložiti osnivanje kriznog stožera

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst izjavio je danas u Osijeku kako će ostalim sindikalnim središnjicama predložiti osnivanje kriznog stožera, koji bi okupio sindikalne čelnike i stručnjake, a koji bi se mogao suprotstaviti svima koji krše elementarna egzistencijalna prava radnika.

Na konferenciji za novinare Kunst je kazao kako se Hrvatska "slobodno može proglasiti kriznim područjem, što se tiče ekonomsko-socijalnog položaja građana" te da se nakon prvih šest mjeseci rada nove Vlade može reći kako se očekivalo da će Vlada daleko brže izići s konkretnim prijedlozima rješavanja gospodarsko-socijalnog stanja.

"Predizborna obećanja blijede, životni standard pada, troškovi života su visoki, a povjerenje socijalnih partnera lagano se počelo topiti", ocijenio je Kunst dodavši kako se s trenutačno najnižom plaćom u Hrvatskoj od 1550 kuna može pokriti svega 20 posto osnovnih životnih potreba.

Predsjednik URSH-a smatra kako je generator takvog stanja povećanje cijena nafte i naftnih derivata, koji su od početka ove godine prosječno poskupjeli 17 posto, a što utječe na rast drugih cijena.

Ustvrdio je da Vlada ništa ne poduzima kako bi to mogla kontrolirati dok su, kako kaže, mađarska i slovenska Vlada na porast cijena nafte reagirale snižavanjem trošarina ili proračunskim interevencijama, da bi kontrolom cijena nafte izbjegli lančano poskupljenje ostalih životnih potreba.

Glede najavljenih poreznih reformi Kunst je kazao kako URSH Vladi, uz ostalo, predlaže povećanje neoporezivog osnovnog odbitka poreznih obveznika s 1.500 na 1.750 kuna mjesečno te da se donja stopa poreza na dohodak sa sadašnjih 15 posto snizi na 5 posto.

(Hina) xivuč ymć

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.