Kupac Kamenskog u HDZ kroz devet godina uložio 1,4 milijuna kuna (ali doniraju i SDP)

Foto: Google maps, Goran Jakus/Pixsell

GRAĐEVINSKA tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca, koja je ove godine kupila nekretnine bivšeg tekstilnog diva "Kamensko", najveći je izborni donator HDZ-a posljednjih godina, ali financijski izvještaji hrvatskih političkih stranaka pokazuju da se u tom poslovnom subjektu, iako u njoj najveći udio (48 posto) ima direktor, HDZ-ovac Mirko Habijanec, nisu libili izdašno donirati ni stranke suparničkog tabora. Ipak, treba imati u vidu da je u Upravi tvrtke i križevački SDP-ovac Ivan Knok, koji je i drugi najveći dioničar.

Kupnja atraktivnih nekretnina "Kamenskog" " obavljena je preko tvrtke "Anni Aurei", u stopostotnom vlasništvu Radnika d.d., a transakcija je bila vrijedna 24 milijuna kuna.

HDZ-u je Radnik d.d. ove godine za parlamentarne izbore donirao najviše do sad i to 160.000 kuna, a od 2008. do danas svojoj je stranci dao ukupno 1.403.000 kuna!

Time se, prema službenim podacima, Habijanec sa svojim tvrtkama "Radnik d.d." i "Radnik-Plin d.o.o." popeo na sam vrh ljestvice donatora te stranke, otevši višegodišnje prvenstvo Anđelku Leki.

Puno HDZ-u, malo opoziciji i dobro svima

Kad se usporede sva dostupna stranačka financijska izvješća o donacijama od 2008. godine, vidljivo je da je u nekoliko navrata Habijanec istovremeno financirao i HDZ i SDP te HNS i HSS. Tako je 2013. godine svojoj stranci dao 135.000 kuna (85.000 iz tvrtke Radnik d.d., a 50.000 s računa tvrtke-kćeri "Radnik-Plin d.o.o.") , ali je SDP-u Radnik d.d. uplatio donaciju od 30.000 kuna te HSS-u 25.000 kn.

Preko tvrtke Radnik-Plin d.o.o. HDZ je donirao dva puta i to 2013. i 2014. godina s po 50.000 kuna i obje te godine HDZ je primio donacije i od tvrtke "Radnik d.d.".

HNS je 2011. od poduzeća "Radnik d.d." dobio 20.000 kuna, dok je na HDZ-ov račun od te tvrtke Radnik sjelo 58.000 kuna. Te je godine Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade, konačno s milijun na 200 tisuća kuna ograničio visinu godišnjih donacija koje mogu pravne osobe darovati političkim strankama, za građane je postavljeno ograničenje od 30.000 kuna.

Podržao HDZ Jadranke Kosor sa 775 tisuća kuna

U vrijeme dok je ograničenje za tvrtke bilo milijun kuna, "Radnik d.d." bio je među rekorderima kad je riječ o doniranju sredstava za političko djelovanje HDZ-a. Primjerice, financijski izvještaj za 2009., kad je HDZ preuzela Jadranka Kosor po padu Ive Sanadera, pokazuje da je Habijanec kroz "Radnik d.d." svojoj stranci bio donirao čak 775 tisuća kuna.

Kako je ranije pisao Index, Radnik d.d. kupio je ove godine nekretnine bivše tekstilne tvornice "Kamensko" u središtu Zagreba, po najnižoj mogućoj cijeni od 24 milijuna kuna za 6.000 kvadratnih metara, na 14. dražbi na Trgovačkom sudu.

Na mjestu nekadašnjeg tekstilnog diva, nedaleko od Trga Franje Tuđmana, niknut će novi poslovno-stambeni centar.

Habijanec: Moji poslovni uspjesi nemaju veze s HDZ-om

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka "Radnik d.d." iz Križevaca u 2015. godini ostvarila je prihod od 368 mlijuna kuna, a dobit je iznosila 12,7 milijuna kuna, uspješno posluju u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj. "Radnik d.d." zapošljavao je prošle godine 339 radnika.

Križevački građevinski div posluje od 1947. godine. Tvrtka je danas u većinskom vlasništvu malih dioničara, a najveći pojedinačni vlasnik je direktor Mirko Habijanec, koji vodi kompaniju od 1997., a u njoj je zaposlen od davne 1976. godine. Kad je u ožujku kupio nekretnine "Kamenskog" na komentare da to može zahvaliti HDZ-u, odgovorio je da on je dugogodišnji član HDZ-a, ali da to nema veze s poslovanjem tvrtke koju vodi.

"Bio sam član HDZ-a i uvijek ću biti, donacije nemaju nikakve veze s ovom kupnjom ni našim poslovanjem. Dapače, nijedan posao nismo dobili koji je  bio vezan za HDZ, to je irelevantno. Mi u poduzeću imamo članova uprave koji su i u SDP-u, HDZ-u i drugim strankama, i to uopće nije bitno u gospodarstvu i poslovanju. Mislim da se tomu daje prevelika važnost", poručio je Habijanec.

Tvrtkama se najviše isplati ulagati u HNS, HDZ, HSU i SDP

Zbog sumnji u pogodovanje tvrtkama koje doniraju političke stranke, kroz brojne europske i svjetske projekte analizira se uspješnost financijera političkih stranaka u poslovima s državom.

Prema analizi koju je prije nekoliko godina, uz potporu Europske komisije, provela udruga Partnerstvo za društveni razvoj, koristeći službena izvješća stranaka i baze podataka javne nabave, najveća je vjerojatnost da će tvrtke uz zaradu i povratiti uloženi novac, ako financiraju HNS, kod kojeg je ta vjerojatnost cijelih 50 posto, u slučaju HDZ-a imate 40 posto vjerojatnosti da ćete vratiti uloženo i zaraditi, kod HSU-a 30 posto, a kod SDP-a je ta vjerojatnost 2013., prije završetka mandata Vlade Zorana Milanovića, iznosila malo više od 20 posto.

Slična istraživanja nisu, nažalost, provedena u posljednje dvije godine - na kraju mandata Zorana Milanovića, za vrijeme vladavine Tomislava Karamarka, Tihomira Oreškovića i Bože Petrova, pa je pravi čas i za nove izračune korisnosti ulaganja u političke stranke.

Pročitajte više