Kuščević je turistima iznajmljivao kuću s portretom Ante Pavelića

Foto: Booking.com

BIVŠEM ministru uprave, bivšem ministru graditeljstva, bivšem načelniku Nerežišća i saborskom zastupniku, svima njima okupljenima u jedinstvenoj osobi Lovre Kuščevića, banuli su danas na vrata policajci s nalogom za pretres. Mjesec dana nakon što je izbačen iz vlade policajci su kod Kuščevića došli tražiti dokaze o njegovoj umiješanosti u razne nekretninske malverzacije. O njima je Index detaljno pisao pa ih nema smisla ponavljati, a nećemo ni o nezvanim gostima u vili Lovre Kuščevića.

Gradelavanje pod Poglavnikom

Pozabavit ćemo se radije onime čime je Kuščević dočekivao goste kojima je iznajmljivao kuću i koji su mu za odmor u vili s bazenom pošteno plaćali. O grbu s prvim bijelim poljem već se pisalo, a sada smo pregledom fotografija Kuščevićeve vile u Nerežišćima uočili da je nad kuhinjskim kaminom domaćin smjestio fotografiju Ante Pavelića.

Ustaški poglavnik u uniformi prema Kuščevićevu mišljenju vjerojatno otvara apetit, a i dovoljno mrko gleda da bi svaki nadobudni kulinarski amater sigurno dvaput promislio prije nego što bi oboritu ribu nakon gradelavanja začinio ičim osim maslinovim uljem. U roštilj nadzornika Pavelića odlično bi pasala boca crnoga vina. Lovro Kuščević boce s Pavelićevim likom na etiketi rado je poklanjao svojim prijateljima pa možda negdje u podrumu ima još koju, za turiste nacističkih sklonosti.

Ima i najmanje dva Tuđmana, ali Isus je zvijezda

Nad kaminom Kuščević ima i malenu bistu Franje Tuđmana, a njegov lik s lentom je ovjekovječen i na ulju na platnu uz stubište kuće.

No apsolutna zvijezda Kuščevićevih zidova je Isus Krist.

Raspela, slikana, crtana i rezbarena, na Posljednjoj večeri s učenicima, u spavaćoj sobi čak dva stilizirana Iskupitelja… Od Isusa preko Tuđmana do Pavelića - dekoraterski ukus Lovre Kuščevića iznimno je osebujan. Što turisti misle o njemu, ne znamo. Na stranici booking.com nema pisanih ocjena Kuščevićeve vile.

Pročitajte više