KVIZ Hrvati ne znaju reciklirati e-otpad, provjerite u kvizu koliko znate o tome

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Hrvatski Telekom

ČAK 85 posto Hrvata zadržava stari mobitel te ga ne zbrinjava pravilno kao elektronički otpad. Svaki deseti građanin mobitele koje ne koristi baca u obično smeće. I dok polovica građana želi zbrinuti stare mobitele koje ne koriste, druga polovica ne zna kako se mogu zbrinuti i reciklirati, pokazalo je nacionalno istraživanje koje je proveo Hrvatski Telekom prošle godine. 

Istraživanje je pokazalo da građani u Hrvatskoj u ladicama drže više od pet milijuna mobitela koje više ne koriste. 

S obzirom na to da 40 posto građana promijeni mobitel unutar dvije godine, izvjesno je da će brojke nekorištenih mobilnih uređaja, kao i ostale male IT opreme u kućanstvima, rasti. Trend brze zamjene tehnologije potiče potrošačku kulturu koja dodatno pogoršava problem elektroničkog otpada.

E-otpad prema statistikama najbrže je rastuća kategorija otpada u EU, s godišnjom stopom rasta od tri do pet posto. Stoga osvještavanje javnosti o recikliranju postaje ključno za njegovo smanjivanje. 

KOLIKO ZNATE O E-OTPADU I PRAVILNOM ZBRINJAVANJU? Ispunite kviz

Kad bi se svi mobiteli u Hrvatskoj zbrinuli, nastalo bi 850 tona otpada, uzevši u obzir prosječnu težinu mobitela od 170 grama. Hipotetski, tako bi se spriječila emisija više od 1500 tona ugljikova dioksida.

Usporedbe radi, prema procjenama organizacije Climate Neutral Group, za poništavanje jedne tone ugljikova dioksida iz zraka potrebno je 50 stabala koja su rasla barem godinu dana. Stoga recikliranjem ne samo da se smanjuje otpad već se indirektno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i okoliša.

Porastom broja mobitela koji se više ne koriste suočavamo se i s ekološkim i zdravstvenim problemima. Osim toga, postoji opasnost od onečišćenja podzemnih voda teškim metalima, a ono proizlazi iz nepravilno odbačene elektroničke opreme te predstavlja prijetnju za okoliš i zdravlje.

Toksini iz e-otpada, poput olova, kadmija i žive, mogu ostati u ljudskom organizmu između sedam i 11 godina, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Komisija aktivno radi na ovome problemu već niz godina i postavlja strože direktive na snagu kako bi se spriječila upotreba opasnih tvari u uređajima i time smanjio rizik za zdravlje. 

Ovo ukazuje na hitnu potrebu za poboljšanjem praksi zbrinjavanja elektroničkog otpada, kao i za povećanjem svijesti o važnosti recikliranja i odgovornog odlaganja elektroničkih uređaja.

Ilustracija: Shutterstock

Tek se šestina otpada pravilno zbrinjava, obrađuje i reciklira, što je dodatno problematično jer se u pametnim telefonima nove generacije mogu pronaći čak 62 različita kemijska elementa koji se mogu iznova upotrijebiti, odnosno čak 80 posto materijala. Iskorištavanje ovog potencijala moglo bi pridonijeti većoj održivosti. Iz ovog podatka očito je da, iako postoji potencijal za recikliranje, velika količina resursa se ne iskorištava dovoljno zbog nedostatka adekvatnog zbrinjavanja i edukacije, a to bi moglo biti ključno da se rastući e-otpad umanji. 

Problem nepravilnog gospodarenja i zbrinjavanja vidljiv je i u svijetu. U prošloj godini bacilo se približno 5.3 milijarde pametnih telefona. Kad bi se svi ti uređaji posložili jedan na drugi, nastao bi toranj visok 50.000 km, što je ujedno i osmina puta do Mjeseca. Ova usporedba ilustrira globalnu dimenziju problema elektroničkog otpada te stavlja u perspektivu količinu nerecikliranih uređaja.

Zajednički napori za veću ekološku svijest

Svaka pravilno reciklirana tona e-otpada umanjuje emisiju za približno dvije tone ugljikova dioksida. Ovaj podatak pokazuje kako pravilno zbrinjavanje ne samo da umanjuje problem otpada već i smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Svjestan je tog i Hrvatski Telekom koji je prošle godine povodom Dan planeta Zemlje prvi put pokrenuo inicijativu Poziv koji ne propuštaš, s kojom nastavlja i ove godine.

Inicijativa je to koja usmjerava građane na zaštitu okoliša, osvještava o korištenju prirodnih resursa te kako biti savjestan pri upravljanju e-otpadom. Akcije poput ove pružaju mogućnosti za svakoga tko želi doprinijeti očuvanju okoliša konkretnim koracima.

Hrvatski Telekom u 2024. godini povodom Dana planeta Zemlje, tj. 22. travnja, nastavlja inicijativu te poziva sve građane i kompanije da se angažiraju i doprinesu očuvanju okoliša odgovornim zbrinjavanjem ICT opreme. 

Posjetom bilo kojem T-Centru u Hrvatskoj moguće je predati elektroničke uređaje: od mobitela i tableta, rutera, fiksnih telefona, medijskih prijemnika / TV dekodera, različitih vrsta punjača, kabela, do laptopa i nosive tehnologije poput satova, narukvica i slušalica. 

Foto: Shutterstock

Za ovu svrhu Hrvatski Telekom je pripremio odgovarajuće kutije, osiguravajući da se svaki doneseni uređaj zbrine u skladu s najvišim ekološkim standardima. To potvrđuje predanost Hrvatskog Telekoma očuvanju okoliša promicanjem recikliranja i odgovornog zbrinjavanja elektroničkog otpada.

U prvom pozivu u 2023. godini Hrvatski Telekom prikupio je više od 23 tisuće starih pametnih telefona. Time su spriječili emisiju CO2 za 8.6 tona, pokazali su podaci. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Hrvatski Telekom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.