Kwasniewski kritizirao Moskvu zbog izjava o baltičkim zemljama

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski u petak je izjavu službenog Kremlja, koji je u četvrtak zanijekao sovjetsku okupaciju baltičkih zemalja nakon Drugog svjetskog rata, nazvao "povijesno neopravdanom i moralno sramotnom".

Predstavnik Kremlja za odnose s EU-om Sergej Jastržembski u četvrtak je u Moskvi izjavio kako je ulaz sovjetskih vojnih snaga u Estoniju, Latviju i Litvu realiziran" u dogovoru s tadašnjom legitimnom vlašću.

"Zahtjevi baltičkih vlasti da njihove zemlje postanu dijelom SSSR-a jednake su onima češkoslovačkih dužnosnika 1968." koje su od Moskve zatražile intervenciju u doba praškog proljeća, rekao je Kwasniewski za poljski javni radio.

"Takve su izjave neopravdane s povijesnog stajališta i sramotne s moralnog stajališta. Svi jako dobro znamo da su baltičke zemlje tada izgubile neovisnost na nekoliko desetljeća i to se ne može objasniti nikakvim opravdanim pravnim razlogom", kazao je poljski predsjednik.

Na proslavu pobjede nad nacizmom 9. svibnja u Moskvi, uz mnoge zapadne čelnike doputovat će i poljski predsjednik, no zbog bolnih sjećanja na sovjetsku okupaciju predsjednici Estonije i Litve neće ondje predstavljati svoje zemlje.

Predsjednica Latvije Vaika Vike-Freiberga izjavila je kako namjerava otputovati u Moskvu da bi podsjetila svijet da "nakon svršetka Drugog svjetskog rata polovina Europe ipak nije bila oslobođena".

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više