Laburisti "skinuli" s dnevnog reda pokušaj kritike Blaira zbog Iraka

VODSTVO Laburističke stranke u srijedu je na stranačkom kongresu onemogućilo raspravu o prijedlogu zaključaka kojima se kritizira politika britanskog premijera Tonyja Blaira prema Iraku, a koju je podnijela skupina sudionika konvencije.

Glasnogovornik stranke Matthew Doyle kazao je u srijedu kako se na konvenciji neće raspravljati o prijedlogu zaključaka jer nisu u skladu s procedurom rada kongresa.

Skupina članova stranke pokušala je na raspravu staviti hitni zaključak kojim se rat u Iraku proglašava neopravdanim i poziva na povlačenje britanskih snaga iz Iraka.

Kritičari britanskog premijera ipak će imati priliku iznijeti svoje mišljenje o Blairovim opravdanjima američko-britanske vojne intervencije u Iraku u sklopu rasprave o stanju u svijetu.

Blair je u utorak na stranačkom kongresu u Bournemouthu rekao kako bi ponovno donio istu odluku o vojnoj akciji u Iraku unatoč protivljenju ratu među Britancima i članovima stranke.

Blair, kojemu je popularnost pala nakon američko-britanske intervencije u Iraku, priznao je da je njegova odluka pogodila, razbjesnila i razočarala mnoge njegove pristaše.

Pročitajte više