Lalovac: Vlada manipulira podacima o BDP-u. Hrvati žive jako loše

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Saborski zastupnici Boris Lalovac (SDP) i Davorko Vidović (SD) referirali su se danas na podatke o porastu BDP-a za 2.8 posto ocijenivši da se vlada izvlači na turizam dok izvoz opada. Smatraju da ti podaci ne odražavaju realnu sliku života građana, koji po standardu žive jako loše.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je ranije danas da je zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo i u trećem tromjesečju ove godine, već 11. kvartal zaredom, i to za 2.8 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu.

Lalovac: Treba vidjeti je li nas turizam izvukao u vidu dolazaka ili većih cijena

Komentirajući te podatke, SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac izjavio je u saboru da je "treći kvartal bio pod najvećim utjecajem turizma i pokazalo se kako nas je i ovu godinu izvukao što se tiče gospodarskog rasta".

"Treba vidjeti je li nas turizam izvukao što se tiče količine u vidu dolazaka ili putem većih cijena, jer ono što smo vidjeli ovo ljetu je cjenovni skok cijena", ustvrdio je.

Dodao je kako je po BDP-u zabilježen pad izvoza od 8.5 posto, što pokazuje da se izvozna tržišta već polako zatvaraju, procijenivši kako će se to vidjeti u četvrtom kvartalu. 

"Hrvati žive jako loše"

Osvrnuvši se na nedavno izvješće Eurostata o standardu građana u Europskoj uniji, SDP-ov zastupnik rekao je da je Hrvatska zemlja s najgorim deficitom u kućnom budžetu u Europi.

"Negdje oko 51 milijarda eura je potrošnja građana za životne potrebe, a prikupe putem plaća, mirovina i slično 41 milijardu. Dakle svim građanima ukupno nedostaje 10 milijardi eura da bi zatvorili kućne budžete", rekao je Lalovac.

Smatra kako je "upravo to pokazatelj da smo najgori u Europi. Kada gledate troškove primjerice hrane vidimo da Hrvati, uz Rumunjsku, najviše troše na hranu i pokazuje vam da ne možemo zatvoriti ni te potrebe", dodao je.

Lalovac kaže da fokus treba biti na životnom standardu jer po tim mjerilima Hrvati žive jako loše. 

Vidović: U Hrvatskoj se jako manipulira BDP-om

Saborski zastupnik Socijaldemokrata (SD) Davorko Vidović rekao je da se u Hrvatskoj jako manipulira BDP-om, pogotovo "BDP-om per capita".

"Od provođenja popisa stanovništva kada je utvrđeno da nas je 400.000 manje, naš BDP je eksplodirao kad riječ o per capita. S druge strane kad se pogleda struktura tog rasta ono nam ne daje razloga za optimizam", rekao je Vidović. Napominje da u najvećem dijelu tog rasta sudjeluje potrošnja.

"A ta potrošnja je generirana s dva ključna razloga. Prvi je veliki priljev novca iz EU koji neće vječno trajati. Drugi razlog je inflacija koja je povećala potrošnju i upravo je to generiralo rast BDP-a koji je veći nego u nekim drugim zemljama", izjavio je Vidović.

Pročitajte više