Laptalo: Dobro je, nepravda je napokon prekinuta!

KAPETAN Kristo Laptalo oslobođen je, potvrdila je za Index Dubravka Šuica. "Svi smo oduševljeni, ne možemo vjerovati", rekla nam je Šuica dok je u sudnici vladala euforija. Kristo Laptalo na izlasku iz sudnice nije imao puno vremena za izjave. "Dobro je, nepravda je napokon prekinuta", dobacio je Laptalo novinarima prije nego što je vraćen u pritvor.

> Kronologija slučaja Laptalo

Laptalo bi se, prema prvim informacijama, na slobodi trebao naći za nekoliko dana, ali bi prije povratka u Hrvatsku mogao završiti u ekstradicijskom pritvoru iz kojega bi onda bio deportiran u Dubrovnik.

Veliki se preokret dogodio u slučaju kapetana Laptala. Na drugostupanjskom prizivnom sudu u Patrasu tužitelj je na žalbenom ročištu u Patrasu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje Laptala što je peteročlano sudsko vijeće prihvatio. Ključno je bilo svjedočenje trojice svjedoka koji su kazali kako Laptalo nije bio odgovoran za odluku u kojoj će se luci određeni dijelovi tereta iskrcati. Na pitanje tužiteljstva o tome tko izdaje naredbu za iskrcaj tereta, određuje količinu za iskrcaj i luku, svjedoci su odgovorili da to čini kompanija te da kapetan broda na to ne može utjecati, prepričao je tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro.

Nakon što su saslušani svi svjedoci, tužitelj na žalbenom ročištu odlučio je odustati od optužbe, te je predložio oslobađanje kapetana Laptala koji je proveo 16 mjeseci u zatvoru zbog sumnje za šverc 52 kilograma kokaina.

Laptala će smjestiti u imigracijski zatvor?!

Tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro pribojava se da bi Laptalo u Grčkoj mogao ostati iza rešetaka dulje nego to priliči oslobođenom čovjeku i to zato što je "prekršio" u ovom slučaju pomalo nelogičan zakon.

"Bojim se da bi ga mogla zadesiti sudbina njegovog vođe palube, koji je oslobođen kada je Laptalo osuđen. Filipinac je nakon što je oslobođen zaključan u imigracijski zatvor, jer je proveo više vremena na teritoriju Europske unije nego što je smio, odnosno više od tri mjeseca. Proveo je ondje deset dana, a onda je deportiran na Filipine. A Laptalo je sada u istoj situaciji, iako zdrav razum kaže da nipošto nije svojom voljom boravio u grčkom zatvoru", kaže Brazzoduro, dodajući da je vrlo moguće da Laptalo na teritorij Hrvatske bude - deportiran!

"Kristina nije nikog gađala torbom ovaj put!"

No, nakon današnjeg ročišta ipak je vraćen u pritvor, i tajnik SPH pretpostavlja da će mu presuda biti dostavljena u iduća 24 sata. Upitan o reakcijama Laptalove supruge i kćeri, Brazzoduro prepričava:

"Kristina (Laptalova kćer) nije gađala nikoga torbom ovaj put, torba je danas letjela u zrak!", prepričava Brazzoduro, "a supruga je u jakom šoku, kao što je bila u negativnom nakon osuđujuće presude, sada je u pozitivnom šoku, ali iste jakosti". Naime, i Laptalo i njegova supruga od sreće su - zanijemili.

"Jedan štrajkić glađu Laptalu nije mogao naštetiti"

Upitan kakvo je Laptalovo zdravstveno stanje danas, s obzirom da je sudjelovao u štrajku glađu zatvorenika koji su se borili za bolje uvjete, Brazzoduro odgovara: "Ako mu je išta naštetilo onda je to sam boravak u zatvoru, svjestan da je nevin. Jedan štrajkić glađu mu, vjerujte mi, nije značio ništa. To je čovjek čije je tijelo naviknuto na uvjete života na moru".

Predsjednik suda je svojom zainteresiranošću utjecao na ostale

Brazzoduro kaže kako je za Laptalovu slobodu uvelike zaslužan predsjednik suda, čija je uloga možda bila i presudna.

"Pokazao je izuzetno puno zanimanja za slučaj, potencirao svojim pitanjima odgovore koji su doveli do toga da se rekonstruira što se događa s teretom prilikom ukrcaja, a što je Laptalu išlo u prilog. A njegova je zainteresiranost bila presudna i stoga što je svojim pitanjima kolegama pokazivao i prikazivao kako se to sve skupa događa", kaže Brazzoduro.

Laptalo: Nikad neću poslati ljude da prolaze ispod visećeg tereta kako bi nešto provjerili

Primjerice, sudac je djelomice i izrazio mišljenje pitavši Laptala je li istina ono na što sve upućuje, a to je da svatko može ukrcati na brod drogu ili nešto drugo.

"Na to mu je Laptalo odgovorio - 'Moguće je, ako se to radi van broda'. Ispitivao ga je i o odgovornosti njegove posade i dopustio kapetanu da ispriča na koji način on upravlja brodom. Kazao mu je da na brodu vodi računa o tzv. 'safety and security', što znači sigurni rad i zaštita. 'Ja kao zapovjednik', odgovorio je, 'pridajem veću važnost sigurnosti posade nego zaštiti, barem za jedan stupanj. I nikada neću poslati ljude da prolaze ispod visećeg tereta kako bi provjerili nešto'", prepričava tajnik Sindikata.

U Dubrovniku se sprema veliki doček

"Šokiran sam oslobađajućom presudom i ujedno sam presretan. Nisam to očekivao nakon svega što smo doživjeli od grčkog suda. Jednostavno nemam riječi i još ne mogu vjerovati. Pravda je pobijedila, a što drugo reći", kazao je povjerenik Sindikata pomoraca u Dubrovniku Vanja Glavočić koji je s nestrpljenjem u Dubrovniku iščekivao vijesti iz Patrasa. Glavočić kaže kako je njegovo iznenađenje utoliko veće budući da je na prizivnom sudu obrana kapetana Laptala samo ponovila ono što je bilo rečeno i ranije.

"A sada je na nama da organiziramo doček u Dubrovniku za našeg kapetana", rekao je Glavočić.

Supruga Lidija pustila suze radosnice: Ovoga puta je sve bilo drugačije

Laptalova supruga Lidija nije mogla vjerovati, tekle su suze radosnice. "Napokon su mi dopustili da zagrlim svog muža", euforično je prepričavala Laptalova supruga novinarima pred sudnicom. "Sve je bilo drugačije. Suci su imali više razumijevanja za njegov slučaj, a nakon što su svjedoci saslušani čak je i tužitelj predložio da ga oslobode. Ali ništa više nije bitno. Samo neka se on meni vrati kući", pričala je Lidija kojoj su podršku u sudnici pružali sinovi i kćeri, ali i brojni prijatelji, među kojima je bila i dubrovačka gradonačelnica i hrvatski veleposlanik u Grčkoj.

"Ma ne mogu vam niti opisati kakva je to sreća, nismo mogli vjerovati, posebno nakon svega što smo u Grčkoj proživjeli", kazao je Laptalov posinak Ivan i zahvalio svima koji su proteklih mjeseci pružali podršku obitelji Laptalo. "Onima koji su mislili i govorili da je kriv, nemam ništa reći", zaključuje Ivan.

Kćer Kristina: Nismo se ovome niti nadali

Kćer kapetana Laptala, Kristina, nije mogla skriti zadovoljstvo nakon što je sud njenog oca oslobodio svih optužbi.

"Nismo se nadali ovome, nikako se nismo nadali. Još jučer kada nije održano ročište radi štrajka mislili smo kako će sve ponoviti i da neće biti ništa. No, eto danas smo cijeli dan na sudu slušali svjedoke koji su bili jedinstveni u izjavi kako moj otac nije niti može biti kriv za ono što su ga teretili", kazala je oduševljena Kristina dodajući kako je nastalo veliko iznenađenje kada je tužitelj predložio oslobađanje.

"Ne znamo kada će moj otac biti i formalno oslobođen i kada ćemo svi zajedno kao obitelj krenuti kući, nazad u Dubrovnik", kazala je Kristina dodajući kako će njen otac najvjerojatnije prema svemu sudeći biti deportiran iz Grčke, a pretpostavlja kako bi to moglo biti i za deset dana.

"Naravno, odvjetnici će sada raditi na tome da moj otac što prije izađe iz zatvora, a svi se nadamo kako će to biti početkom tjedna", kazala je Kristina još ne vjerujući što se upravo dogodilo u sudnici.

Iskaz trojice svjedoka oslobodio Laptala

Na drugostupanjskom prizivnom sudu u Patrasu jutros je počelo ročište o žalbi na presudu kapetanu Kristi Laptalu kojom je osuđen na 14 godina zatvora zbog navodnog krijumčarenja kokaina na brodu Coral Sea. Suđenje je trebalo početi jučer, ali nije došlo na red zbog štrajka sudskih službenika suda u Patrasu. Najavljeno je da će sudski službenici i danas na nekoliko sati prekinuti s radom, ali je žalbeno ročište kapetana Laptala ipak moglo započeti.

Oko 12.30 ročište je prekinuto nakon što su saslušana tri svjedoka optužbe koja su ponovila svoje navode izrečene i na prvom suđenju. Prema izjavama nazočnih na suđenju, svjedoci su potvrdili nevinost kapetana Laptala ponovivši još jednom kako kapetan nije mogao znati za drogu na brodu. Upravo su se ti svjedoci pokazali ključnima, s obzirom da je temeljem njihovog iskaza tužitelj kasnije odustao od optužnice.

Ročište je nastavljeno oko 14 sati nakon što je jedna od sutkinja, koja je i zatražila pauzu, donijela presudu u jednom drugom slučaju. Prva nakon pauze svjedočila je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica i to kao svjedok karaktera.  Oko 16 sati pred grčki prizivni sud stao je i kapetan Laptalo.

Velika maketa broda iznenadila suce

Ovog puta braniteljski tim se odlučio na potpunu drukčiju strategiju nego što je to bio prvi puta. Naime, na ročište su došli s velikom maketom broda Coral Sea s prikazom gdje su se nalazile palete banana te droga koja je pronađena na brodu. Čini se kako je taj pristup impresionirao sudsko vijeće, a posebice predsjednika sudskog vijeća koji je ovoga puta, za razliku od suca s prvog suđenja, imao niz protupitanja.

"Prema reakcijama predsjednika suda čini se da ih je napokon počeo zanimati meritum stvari, a to je unos tereta, pozicija istog te utjecaj kapetana", komentirao je optimistično Brazzoduro u pauzi uoči presude.

Oslobađajuća odluka odjeknula u svijetu
 
Oslobađajuća odluka za Laptala već je našla svoje mjesto u stranim online portalima za pomorce, a među prvima  je vijest o oslobađanju "pustio" Maritime news, koji se primarno bavi pomorskim vijestima u svijetu.

"Na kraju je pravda pobijedila i to nakon dugih 17 mjeseci što je Laptalo proveo u grčkom zatvoru", rekao je za Maritime Stephen Cotton, predstavnik međunarodne organizacije prijevoznika "The International Transport Workers Federation" koji je bio nazočan suđenju.
 
Ključan je bio kapetan Rodger MacDonald
 
"Sretni smo, ali slučaj Laptalo upozorenje je za pomorce širom svijeta što im se može dogoditi. Vlasti zemalja moraju naučiti prestati posezati za jednostavnim rješenjima te optuživati, većinom strane brodove i posadu na brodu kada nešto krene po zlu", bio je oštar Cotton dodajući kako postoje još dva pomorca u Koreji koji su nevini u zatvoru.

"Krijumčarenje droge ne može se oprostiti, ali danas je bilo kristalno jasno kako Laptalo nije bio kriv za ono što mu se prišivalo  i grčki sud napokon je to shvatio", ističe Cotton. Kao krucijalno svjedočenje izdvojio je ono kapetana Rodgera MacDonalda, glavnog tajnika Međunarodne federacije udruga pomorskih kapetana i Međunarodne federacije transportnih radnika  čije su izjave bile od izuzetne važnosti za oslobađajuću odluku.

Laptalov odvjetnik: Nama Amerikancima koji smo ga branili je ovo savršen dar za Dan zahvalnosti

Oslobađajuću presudu dubrovačkom kapetanu Kristi Laptalu opsežnim je izvještajem popratio i Lloyd's List, najugledniji svjetski medij koji se bavi isključivo zbivanjima vezanim uz pomorce, a koji je Laptalov slučaj temeljito pratio od samog početka.

"Ovom je odlukom suda ukinuta šokantna presuda koja je kapetanu Laptala izrečena prije četiri mjeseca i kojom je osuđen na 14 godina zatvora. Sucima je trebalo samo dvadesetak minuta da donesu svoju odluku nakon prvog dana žalbenog saslušanja, tijekom kojeg je i tužitelj predložio odbacivanje svih optužbi", piše Lloyd's List, te dodaje kako je Laptalo odmah nakon oslobađajuće presude pao u naručje svoje obitelji.

"Bio je ovo dug put", kazao je John Keough, partner u njujorškoj odvjetničkoj firmi Waesche, Sheinbaum & O’Regan koja je predstavljala Laptala i ostala dva člana posade Coral Sea koji su bili optuženi za šverc kokaina. "Laptalo je trenutno ostao bez teksta, laknulo mu je. Predugo smo ovo čekali, ali ishod je sretan. Nama Amerikancima koji smo ga zastupali je ovo savršen dar za Dan zahvalnosti", podvukao je Keough. Tužitelj Andreas Nassikas kazao je kako bi Laptalo iz pritvora mogao biti pušten već sutra, "ali proći će nekoliko dana prije nego se riješe sve formalnosti".

"Pravda za Kristu Laptala je napokon stigla", navodi se u priopćenju koje je povodom oslobađajuće presude izdao Stephen Cotton, pomorski koordinator Federacije međunarodnih transportnih radnika. "Koliko god da smo sretni zbog njega, ne možemo ni na trenutak zaboraviti da su svi pomorci i dalje u opasnosti. Vlasti moraju prestati pribjegavati lakim rješenjima i osuđivati časnike, najčešće na stranim brodovima, i tako podilaziti javnom mijenju. Nikad ne bismo odobravali švercanje droge, ali odavno je bilo jasno da je kapetan Laptalo nevin", navodi se u priopćenju.

Važnu ulogu u Laptalovom slučaju odigrao je kapetan Rodger MacDonald, glavni tajnik Međunarodne federacije Udruge pomoraca, koji je svjedočio u njegovu korist. "Ovo je fantastična vijest", kazao je MacDonald koji je na suđenju uporno isticao kako kapetan nije mogao znati što se nalazi unutar tereta koji se ukrcava na njegov brod.

D.M./I.Ć./P.V./A.B.
Foto: Pixsell/Laptalo.com
Screenshot: HTV

Pročitajte više