Laptalo pušten iz zatvora i napušta Grčku

DUBROVAČKI kapetan Kristo Laptalo, danas kasno popodne, nakon što je ispunio sve potrebne formulare pušten je iz grčkog zatvora u Patrasu. Nakon izlaska na slobodu, grčki policajci prepratili su ga u imigracijski ured, odnosno ekstradicijski pritvor u Patrasu, gdje će se finalizirati pravna procedura o deportaciji hrvatskog kapetana.

Naime, Laptalo bi slijedom zakona Europske unije trebao biti deportiran iz te zemlje, a kako saznajemo iz Patrasa bi trebao uskoro krenuti prema Zračnoj luci u Ateni odakle će  krenuti za Beograd, gdje će ga sin dočekati automobilom i odvesti ga do Zagreba, odakle će se avionom vratiti u rodni Dubrovnik. Let iz Atene za Beograd Laptalo će vjerojatno uhvatiti sutra ujutro.

Grčka grižnja savjesti

Treba se podsjetiti koliko je dugo svoju slobodu čekao oslobođeni vođa palube Filipinac Narcis Garcia, pa zbilja čudi kako su Grci, valjda pod teretom grižnje savjesti, vrlo brzo za Laptala "sredili papire". Naime, na prvostupanjskom sudu kada je u srpnju Laptalo osuđen na 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne, dva časnika broda Coral Sea su bila oslobođena svake krivnje. Riječ o Garciji te prvom časniku Konstantinu Metelevu. 

Garcia je tako prošao pravu kalvariju dok napokon nije izašao iz grčkog zatvora, budući da mu grčke policijske vlasti nisu dopuštale napustiti Grčku.

U trenutku kada je mislio napustiti zatvor u Patrasu, Grci su ga zaustavili, jer se ogriješio o zakon Europske unije. Naime, nezakonito je boravio bez potrebnih dozvola u državi Europske unije, kojoj pripada i Grčka pa je do potpune slobode morao proći proces deportacije koji je trajao desetak dana. Garcia je zajedno s Laptalom uhićen u lipnju 2007. godine.

Kako smo pisali, nakon što je jučer na žalbenom ročištu oslobođen svih optužbi, kapetan Kristo Laptalo danas je još uvijek u stanju velikog šoka, rekao nam je kapetan Predrag Brazzoduro koji je s njime jutros razgovarao.

> Laptalo: Dobro je, nepravda je napokon prekinuta!

"Sada mu tek dolazi u glavu što je sve prošao. Trebat će mu sigurno još tjedan dana da se smiri i da shvati što je bilo. Prvo je bio veliki negativni šok, a sada jednako veliki pozitivni šok. Čovjek ne zna koji je gori", rekao nam je Brazzoduro kojeg smo zatekli na ukrcavanju u avion na povratku iz Grčke, ovog puta iznimno zadovoljnog, za razliku od svih prijašnjih slučajeva kada je Laptala čekala crna sudbina.

Kapetan Laptalo je danas još u zatvoru u kojem je proveo tužne posljednje mjesece te čeka da ga prebace u zatvor u kojemu će se obaviti deportacijski postupak.

Obitelj Kriste Laptala ostaje u Grčkoj sve dok on ne izađe na slobodu te razmišljaju o tužbi protiv Grčke zbog toga što je njihov otac i suprug nevin završio u zatvoru. Brazzoduro kaže da nije s njima o tome razgovarao, ali da on na njihovom mjestu ne bi podnio tužbu, "nego tužbu s velikim T".

Presuda puno znači i zbog onih koji su potencirali njegovu krivnju

"Odvjetnici i Ministarstvo vanjskih poslova su poduzeli sve kako bi se što više ubrzao deportacijski postupak te kako bi bio što kvalitetniji, da ne bi opet  Laptalo dane provodio u nekakvoj samici. Vjerujemo kako su šanse velike da se kapetan Laptalo već danas ili najkasnije prekosutra vrati u Hrvatsku", optimističan je Brazzoduro.

Kapetan Brazzoduro nam je prenio razmišljanje Kriste Laptala kako mu ova presuda jako puno znači zbog dvije stvari - zbog njegove obitelji, odnosno skidanja vječne sumnje i hipoteke, te zbog onih koji su potencirali njegovu krivnju "svojim velikim špijunskim znanjem".

Brazzoduro kaže kako će sada Sindikat pomoraca Hrvatske nastaviti sa svojom borbom kako bi senzibilizirali javnost i promijenili zakonodavstvo kako ne bi ponovno netko nevin na ovakav način završio u zatvoru.

D.M./I.Ć.
Screenshot: HTV

Pročitajte više