Latvijsko ministarstvo obrane: "Optužbe za korupciju dio su masovne operacije izvana"

Foto: Hina
 
OPTUŽBE za korupciju koje su dovele do suspenzije guvernera latvijske središnje banke mogle bi biti dio kampanje za narušavanje povjerenja u zemlju i utjecanje na listopadske izbore, reklo je ministarstvo obrane Latvije.
 
Nije reklo tko bi mogao stajati iza onoga što je nazvalo "masovna informativna operacija izvana", ali je reklo da je "identično po strukturi i provedbi" kampanjama dezinformiranja koje su prethodile nedavnim izborima u Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u.
 
Za njih je okrivljena Rusija, koja niječe upletanje u izbore na Zapadu.
 
Niz optužbi za korupciju u financijskom sektoru
 
Priopćenje latvijskog ministarstva obrane objavljeno na engleskom uslijedilo je nakon niza optužba za korupciju i protuoptužbi koje su uzdrmale financijski sektor te zemlje euro zone s bliskim vezama s divovskim susjedom Rusijom. 
 
Među njima su i optužbe američkog ministarstva financija da je treći po veličini zajmodavac ABLV Bank uključen u pranje novca i da je pomogao kršenje sankcija Sjevernoj Koreji, kao i pritvaranje guvernera središnje banke Ilmarsa Rimsevicsa nad kojim se provodi istraga zbog navodnog mita.
 
>>Guverner latvijske središnje banke osumnjičen da je primio 100.000 eura mita
 
Navodeći ove događaje ministarstvo obrane je reklo: "Velika je vjerojatnost da je ovo široka informacijska operacija izvana, a njezin je cilj prikazati Latviju kao nevjerodostojnog saveznika i promicati opadanje povjerenja u vladu".
 
Reklo je kako je operacija, koja će se kako se očekuje nastaviti, vjerojatno usmjerena na utjecanje na latvijske unutarnje poslove i parlamentarne izbore u listopadu.
 
"Nisam tražio ni primio bilo kakvo mito"
 
Ranije je ured premijera rekao kako je Rimsevics suspendiran dok latvijska protukorupcijska agencija provodi istragu je li on tražio mito od 100.000 eura.
 
Rimsevics, koji je vikend proveo u pritvoru, rekao je da je žrtva kampanje blaćenja jer provodi akciju čišćenja od korupcije bankarskog sektora u ovoj baltičkoj zemlji. Rekao je kako neće dati ostavku.
 
"Nisam tražio ni primio bilo kakvo mito", rekao je Rimsevics u utorak na konferenciji za novinare. "Postao sam meta nekim latvijskim komercijalnim bankama kako bi se uništio dobar glas Latvije."
 
"Rus koji je optužio guvernera nije dao nikakve dokaze"
 
Premijer Maris Kucinskis rekao je kako je pritužba protiv Rimsevicsa došla od malog latvijskog zajmodavca Norvik Bank. Njezin vlasnik Grigorij Guselnikov, Rus sa sjedištem u Britaniji, nije dao nikakve dokaze za kriminal, unatoč tomu što je "opetovano zamoljen", rekao je.
 
Kucinskis je rekao kako ne može isključiti da su optužbe za podmićivanje protiv Rimsevicsa, o kojima pojedinosti nisu dali ni policija niti protukorupcijske vlasti, bile pokušaj da se našteti ugledu latvijskih vlasti.

Pročitajte više