Lavica Nora danas bi slavila 17. rođendan

Foto: Obiteljska fotografija/Facebook

NORA Šitum, hrabra djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, danas bi slavila 17. rođendan. Građani Hrvatske su za liječenje djevojčice prije 11 godina u nekoliko dana skupili milijune kuna. Nora je bolovala od akutne limfoblastične leukemije, a preminula 20. ožujka 2013.

"Danas bi na torti bilo 17 svjećica... Sretan ti rođendan ljubavi. Vole te mama i tata ❤Zauvijek", objavljeno je na Facebook stranici Zaklade Nora Šitum.

Danas bi na torti bilo 17 svjećica... Sretan ti rođendan ljubavi. Vole te mama i tata ❤Zauvijek 💔

Objavljuje Zaklada Nora ŠitumPetak, 24. svibnja 2024.

Zakladu su osnovali roditelji djevojčice Đana Atanasovska i Ivica Šitum, a pruža financijsku pomoć roditeljima djece oboljele od malignih bolesti s naglaskom na one socijalno ugrožene, pomaže u pronalasku smještaja za roditelje, prevođenju nalaza, organizaciji humanitarnih akcija, traženju drugih mišljenja u bolnicama u inozemstvu…

Prikupljeno preko pet milijuna kuna za Norino liječenje

Za Norino liječenje su građani u samo par dana prikupili preko pet milijuna kuna. Djevojčica je otputovala u Philadelphiju na liječenje kako bi se uključila u prvu eksperimentalnu terapiju koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a.

Nažalost, problemi su počeli odmah po dolasku. Nora se osjećala slabo i stanje joj se počelo pogoršavati. Dobila je infekciju zbog koje se nije moglo nastaviti s terapijom te je preminula 20. ožujka 2013. godine u 5:20 po hrvatskom vremenu.

"Napokon je slobodna. Bez injekcija, bez lijekova, bez suza i boli. Umrla je na našim rukama i pored naših srca koja će do kraja života biti ispunjena ljubavi i uspomenama na nju. Spavaj, mali umorni strašni lave. Vole te tata i mama", napisao je Norin otac u oproštajnom pismu.

U Hrvatskoj lijek dostupan od 2019.

Od 2019. godine na listi HZZO-a dostupna je revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije od koje je preminula Nora.

Akutna limfoblastična leukemija najčešća je zloćudna bolest u dječjoj dobi. U Hrvatskoj se javlja u 30 do 40 slučajeva godišnje. Jedna doza lijeka stoji čak dva i pol milijuna kuna.

"Upravo je Norina priča otvorila vrata ovoj terapiji u Hrvatskoj. Kada je pokrenuta humanitarna akcija za Norino liječenje 2013. godine, ova je terapija u Americi još uvijek bila eksperimentalna i gotovo nedostižna. Danas je ona pacijentima u Hrvatskoj dostupna besplatno, a KBC Zagreb je postao referentni centar za istočni dio Europe, što je izvanredno postignuće", objavljeno je na stranicama Zaklade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.