Lavica Nora danas bi slavila 17. rođendan

Foto: Obiteljska fotografija/Facebook

NORA Šitum, hrabra djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, danas bi slavila 17. rođendan. Građani Hrvatske su za liječenje djevojčice prije 11 godina u nekoliko dana skupili milijune kuna. Nora je bolovala od akutne limfoblastične leukemije, a preminula 20. ožujka 2013.

"Danas bi na torti bilo 17 svjećica... Sretan ti rođendan ljubavi. Vole te mama i tata ❤Zauvijek", objavljeno je na Facebook stranici Zaklade Nora Šitum.

Danas bi na torti bilo 17 svjećica... Sretan ti rođendan ljubavi. Vole te mama i tata ❤Zauvijek 💔

Objavljuje Zaklada Nora ŠitumPetak, 24. svibnja 2024.

Zakladu su osnovali roditelji djevojčice Đana Atanasovska i Ivica Šitum, a pruža financijsku pomoć roditeljima djece oboljele od malignih bolesti s naglaskom na one socijalno ugrožene, pomaže u pronalasku smještaja za roditelje, prevođenju nalaza, organizaciji humanitarnih akcija, traženju drugih mišljenja u bolnicama u inozemstvu…

Prikupljeno preko pet milijuna kuna za Norino liječenje

Za Norino liječenje su građani u samo par dana prikupili preko pet milijuna kuna. Djevojčica je otputovala u Philadelphiju na liječenje kako bi se uključila u prvu eksperimentalnu terapiju koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a.

Nažalost, problemi su počeli odmah po dolasku. Nora se osjećala slabo i stanje joj se počelo pogoršavati. Dobila je infekciju zbog koje se nije moglo nastaviti s terapijom te je preminula 20. ožujka 2013. godine u 5:20 po hrvatskom vremenu.

"Napokon je slobodna. Bez injekcija, bez lijekova, bez suza i boli. Umrla je na našim rukama i pored naših srca koja će do kraja života biti ispunjena ljubavi i uspomenama na nju. Spavaj, mali umorni strašni lave. Vole te tata i mama", napisao je Norin otac u oproštajnom pismu.

U Hrvatskoj lijek dostupan od 2019.

Od 2019. godine na listi HZZO-a dostupna je revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije od koje je preminula Nora.

Akutna limfoblastična leukemija najčešća je zloćudna bolest u dječjoj dobi. U Hrvatskoj se javlja u 30 do 40 slučajeva godišnje. Jedna doza lijeka stoji čak dva i pol milijuna kuna.

"Upravo je Norina priča otvorila vrata ovoj terapiji u Hrvatskoj. Kada je pokrenuta humanitarna akcija za Norino liječenje 2013. godine, ova je terapija u Americi još uvijek bila eksperimentalna i gotovo nedostižna. Danas je ona pacijentima u Hrvatskoj dostupna besplatno, a KBC Zagreb je postao referentni centar za istočni dio Europe, što je izvanredno postignuće", objavljeno je na stranicama Zaklade.

Pročitajte više