Lavrov o izjavi Ursule von der Leyen: Nije li to rasizam i nacizam?

Foto: EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Zapad da podržava Ukrajinu kako bi konačno riješio "rusko pitanje" te je osudio posjet šefice Europske komisije Ursule von der Leyen Kijevu. Von der Leyen je danas u Kijev stigla na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije.

"Gospođa Von der Leyen je rekla da ishod rata mora biti poraz Rusije i to takav poraz da se ruska ekonomija neće moći oporaviti za nekoliko desetljeća", rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju.

"Nije li to rasizam i nacizam i pokušaj konačnog rješenja ruskog pitanja?"

"Nije li to rasizam, nacizam i pokušaj konačnog rješenja ruskog pitanja?" zapitao se ruski šef diplomacije u izjavi koja aludira na "konačno rješenje židovskog pitanja", tj. Holokausta u režiji nacista.

Lavrov je ponovio da opetovane izjave Zapada o potpori Ukrajini smatra "pokušajem da se jednom zauvijek riješi rusko pitanje".

"Amerika direktno umiješana u eksplozije na Sjevernom toku"

Von der Leyen boravi u Kijevu danas i sutra s timom svojih povjerenika, a dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od Europske unije očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu "što je brže moguće i što uspješnije".

Lavrov je također napomenuo da Moskva planira zasjeniti proukrajinska događanja koje priprema Zapad kako bi se obilježila godišnjica početka slanja ruskih snaga u Ukrajinu 24. veljače. Izrežirana zapadna događanja i skupovi u New Yorku i drugdje "nisu jedina koja će privući pažnju svijeta", rekao je Lavrov.

Potom je rekao da je SAD direktno umiješan u eksplozije kojima su teško oštećeni naftovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok. Za tu tvrdnju nije iznio nikakve dokaze. Za tu sabotažu je predsjednik Vladimir Putin ranije prvenstveno okrivio Veliku Britaniju.

Lavrov je u televizijskom intervjuu također rekao da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara s Ukrajinom laž te da zapad pokušava okrenuti Moldaviju, Gruziju i bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji protiv Moskve.

Lavrov: Razotkrivamo laži

"Naša diplomacija ima mnogo posla, konstantno i pravovremeno objašnjava što se sve događa. Razotkrivamo laži, posebno one u kojima se tvrdi da ne želimo pregovarati", rekao je Lavrov. On je dodao da svi žele da rat u Ukrajini završi, ali da je kvaliteta ishoda, a ne vremenski okvir, ono što je važno ruskom narodu.

Ponovio je i da vojna potpora Zapada Ukrajinu samo još više "eskalira" taj sukob, upozorivši da će ruska strana odgovoriti na mogući isporuku dalekometnih projektila Kijevu i pokušati odbaciti ukrajinske snage što dalje od svojih granica kako bi stvorila svojevrsnu tampon-zonu.

Pročitajte više