Lavrov letio u Brazil na G20. Avion nije smio natočiti gorivo u Riju zbog sankcija

Foto: EPA

Avion u kojem je bio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zbog sankcija Rusiji nije dopunjen gorivom u Rio de Janeiru, prenose ruski i njemački mediji. 

Ruski ministar vanjskih poslova, koji je prisustvovao summitu G20 u Rio de Janeiru, nije mogao odmah otputovati u glavni grad kako bi se sastao s brazilskim predsjednikom Lulom da Silvom.

Razlog je bio taj što je avionu ruske vlade Il-96 kojim je putovao Lavrov ponestajalo goriva, a brazilski operater odbio je natočiti gorivo u zrakoplov zbog rizika da bude podvrgnut sekundarnim američkim sankcijama.

Lavrovu ponuđeno da na sastanak ode kao "suputnik" u avionu brazilskog ministra

Prema medijskim izvješćima, brazilska je strana na kraju ponudila Lavrovu da na sastanak s Lulom odleti kao "suputnik" u zrakoplovu brazilskog ministra vanjskih poslova Maura Vieire.

Mediji pišu da je Brazil to ponudio Lavrovu kako bi omogućio da na vrijeme stigne na sastanak i da će ga, kada bude odlazio, ruski zrakoplov pokupiti nakon što se negdje drugdje napuni gorivom.

U prosincu su mediji objavili da je brazilski predsjednik pozvao Putina na summit G20, ali nije jamčio da neće biti uhićen.

Pročitajte više