Lavrov: Nema više zajedničkih projekata s EU, imamo puno prijatelja drugdje

Foto: EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju TASS poručio da Rusija više ne planira pokretati zajedničke projekte s Europskom unijom s obzirom na to da Zapad učinkovito vodi hibridni rat protiv Moskve. Prema riječima glavnog ruskog diplomata, odnosi između Moskve i EU su "na povijesno najnižoj razini" iz, kako je rekao, dobro poznatih razloga. 

"Svijet za nas nije samo Europska unija"

"Ubrzo nakon što je pokrenuta specijalna vojna operacija, Bruxelles je krenuo stopama SAD-a i NATO-a u hibridnom ratu protiv nas. Šef EU diplomacije Josep Borrell bio je jedan od prvih koji su pozivali na poraz Rusije na bojnom polju", istaknuo je Lavrov.

"Naravno, više neće biti 'business as usual' s takvim akterima. Ne namjeravamo ni kucati na zatvorena vrata ni pokretati bilo kakve zajedničke projekte. Hvala Bogu, svijet za nas nije samo Europska unija i imamo puno prijatelja i istomišljenika drugdje", poručio je. 

"Vladajuće elite u EU su naštetile interesima svojih građana"

Lavrov je osudio vladajuće elite u EU zbog nanošenja štete vitalnim interesima i dobrobiti svojih građana. "Oni su slijedili proturusko vodstvo hegemona preko oceana gotovo u potpunoj poslušnosti, a ponekad čak i nadmašujući (SAD)", rekao je.

Ukazao je na zabranu koju je Washington uveo europskim zemljama, prema kojoj europske tvrtke više ne smiju održavati energetski dijalog s Rusijom, za koji Lavrov tvrdi da je Europljanima desetljećima jamčio prosperitet bez presedana.

Pročitajte više