Lavrov: SAD i NATO neće stati ni pred čime. Naš potez će ih malo urazumiti

Foto: EPA

Kina bi mogla organizirati mirovnu konferenciju na kojoj bi sudjelovale Rusija i Ukrajina, citirala je novinska agencija RIA izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da riješi ukrajinsku krizu.

"Dijelimo stajalište Kine da se prvenstveno treba baviti korijenskim uzrocima sukoba i zaštititi zakonske interese svih strana, uz naknadne sporazume temeljene na načelu jednake i nedjeljive sigurnosti", rekao je Lavrov u razgovoru s agencijom. "Dopustite mi da još jednom naglasim, to podrazumijeva poštivanje stvarnosti na terenu, koja odražava volju ljudi koji ondje žive", dodao je.

Zaprijetio SAD-u i NATO-u

Rusija je više puta pozvala na pregovore uz uvjet da Kijev i Zapad priznaju njezine teritorijalne dobitke u Ukrajini. Kijev je odbio te prijedloge. Lavrov je kritizirao Sjedinjene Države zbog pomoći Ukrajini, rekavši da je Washington postao "sudionik u zločinima kijevskog režima."

Također je rekao da Rusija planiranu isporuku borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini s nuklearnim oružjem smatra "signalnom akcijom" NATO-a. "Pokušavaju nam reći da Sjedinjene Države i NATO neće stati ni pred čime u Ukrajini", rekao je Lavrov.

"Ipak, nadamo se da će rusko-bjeloruske vježbe o korištenju nestrateškog nuklearnog oružja koje su sada u tijeku malo urazumiti naše protivnike i podsjetiti ih na katastrofalne posljedice daljnje nuklearne eskalacije", dodao je. Na Bliskom istoku, rekao je Lavrov, Sjedinjene Države također "raspiruju plamen sukoba."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.