Lavrov žali zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Rusije

Foto: Hina

RUSKI ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je da žali zbog eskalacije napetosti između Moskve i Washingtona, koju su pokrenule Sjedinjene Države nakon zatvaranja ruskog konzulata u San Franciscu, kao i dviju diplomatskih predstavništava u Washingtonu i New Yorku.

"Ministar žali zbog eskalacije napetosti u bilateralnim odnosima, koju nismo pokrenuli", naveo je ruski diplomat u priopćenju nakon telefonskog razgovora Lavrova s američkim kolegom Rexom Tillersonom.

Moskva će proučiti nove mjere SAD-a


Lavrov je naveo da će "Moskva pozorno proučiti nove mjere koje su najavili Amerikanci, nakon čega će objaviti našu reakciju", prema priopćenju u kojem se precizira da je američka strana potaknula telefonski razgovor dvojice ministara.

Sjedinjene Države su Rusiji dale rok do subote da zatvori svoj konzulat u San Franciscu, kao i dva diplomatska predstavništva u Washingtonu i New Yorku.

U priopćenju objavljenom u četvrtak, američki State Department tvrdi da želi prekinuti začarani krug koji neprestano kvari odnose između Sjedinjenih Država i Rusije i nada se da njegova odluka neće pokrenuti nove mjere odmazde.

Sankcije nakon smanjenja broja osoblja u američkim konzulatima

Te američke sankcije uslijedile su nakon smanjenja broja osoblja koje radi u veleposlanstvu i u američkim konzulatima u Rusiji, koje je krajem srpnja naredio ruski predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na nove sankcije koje je odredio američki kongres.

Primjenom te odluke Kremlja, 755 diplomata i djelatnika, ruskih ili američkih, do petka moraju napustiti dužnosti. Američka diplomatska nazočnost može maksimalno iznositi 455 osoba, što je razina ruske nazočnosti u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države morale su početkom kolovoza izaći iz dviju diplomatskih zgrada blizu Moskve.

Pročitajte više