Lažna uzbuna na britanskom avionu koji je letio iznad Hrvatske: Avion zbog navodne bombe prisilno sletio u Italiju

BRITANSKI avion niskotarifne kompanije Excel Airways s 280 putnika koji je letio na ruti London Gatwick - Hurghada, Egipat sletio je na aerodrom u mjestu Brindisi u južnoj Italiji zbog sumnje da se u avionu nalazi bomba, izvijestile su talijanske vlasti.

Prema izvješću policije jedna je putnica na avionu u džepiću sjedala pronašla poruku na kojoj je pisalo da je bomba u avionu, zbog čega je pilot odlučio prizemljiti avion na aerodrom u Brindisiji.

Poruka je napisana na engleskom jeziku na kuverti.

Kako piše Corriere dela Sera putnik je poruku primijetio na području iznad Zagreba, te je pilot kontaktirao Kontrolu leta zagrebačke Zračne luke, nakon čega se zaputio u Brindisi. Kako piše ANSA pilot je zatražio slijetanje na Pleso, ali su ga preusmjerili na Brindisi.

No, kako nam je kazala glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivera Ilijaš pilot nije zatražio slijetanje na Pleso već je samo upozorio o čemu se radi, te izrazio namjeru slijetanja na Brindisi.

Kako je za Index kazala gospođa Ilijaš pilot aviona na području Jadrana, južno od Splita, prijavio Kontroli leta da ima informaciju da se u avionu nalazi bomba, te je izrazio namjeru slijetanja u Brindisi.

"Prema standardnoj proceduri za takve slučajeve, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, obavila je potrebnu kooordinaciju s talijanskim kolegama i uputila zrakoplov prema traženom odredištu, te obavijestila MUP RH." - kazala je glasnogovornica Kontrole leta.

Talijansko vojno zrakoplovstvo je, čim je pilot zatražio slijetanje na aerodrom zbog bombe, poslalo borbeni zrakoplov F16 iz svoje baze u Trapaniju, na jugu zemlje, da pomogne britanskom zrakoplovu, ali je Boeing 767 bez problema sletio u Brindisiju.

Svi putnici su sigurno izašli iz aviona, a antiterorističke snage započele su s pretragom aviona.

Jedan od putnika Matthew Masters kazao je kako je posada, otprilike dva sata nakon polijetanja, obavijestila putnike kako postoji mogućnost da se u avionu nalazi bomba. "Posada je dva pua pretražila avion, nakon čega nas je pilot obavijestio da će se spustiti na talijanski aerodrom za 15-ak minuta." - kazao je Masters za BBC dodajući kako su putnici nakon toga što su čuli bili vrlo tihi, pomalo u šoku, te da su svi počeli tražiti bombu.

"Moja i djevojka i ja bili smo jako nervozni i u strahu. Glavno da smo sada izvan aviona, ne namjeravamo ponovo ući u njega" - dodao je Masters.

Silvestro Auriemma, također putnik u avionu, koji je "poslužio" i kao prevoditelj između posade aviona i talijanskij vlasti, kazao je kako je sjedio blizu mjesta na kojem je pronađena poruka, no da ju nije vidio. Kazao je kako je u avionu bilo mirno nakon što su saznali za poruku o bombi, te da su neka djeca plakala, a ljudi su bili potreseni. "Naravno da nije ugodno kad čuješ da se u avionu kojim letiš nalazi bomba" - kazao je Auriemma za BBC dodajući kako je čuo da će se morati ponovo ukrcati na isti avion i stići do odredišta, što mu nije nimalo ugodno.

Glasnogovornica Excela Jane Sebuliba kazala je kako se avion spustio iz predostrožnosti.

"Hrvatske zračne luke spremne za prihvat aviona"

Na pitanje glasnogovornici Ilijaš jesu li hrvatske zračne luke spremne na eventualni prihvat ovakvog aviona, glasnogovornica nam je kazala da jesu.

"Za to postoji propisana procedura. Pilot u suradnji s tvrtkom odlučuje radi li se o situaciji da mora prisilno sletjeti. Ako mora, pilot daje zahtjev prema Kontroli leta koja je dužna osigurati nesmetane uvjete slijetanja u najbližoj luci. Tada se obavještavaju MUP i ostale institucije." - kazala nam je Ilijaš dodajući kako Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima vrlo sofisticiranu opremu koje je nedavno obnovljena.

Pročitajte više