Lech Kaczynski: Kontroverzna ličnost u svijetu politike

POLJSKI predsjednik Lech Kaczynski koji je danas ujutro poginuo u zrakoplovnoj nesreći, poznat je bio kao kontroverzna ličnost u svijetu politike. Rođen u Varšavi 1949. godine, tijekom svoje političke karijere nije se bojao iznositi svoja pomalo kontroverzna stajališta. Tako je Kaczynski, kada je bio gradonačelnik Varšave, dvaput zabranio održavanje homoseksualne povorke te se zalagao za ponovno uvođenje smrtne kazne.

Izabran je za predsjednika Poljske 2005. godine kao kandidat stranke Pravo i pravda. Kaczynski je tijekom predizborne kampanje kazao da Poljska treba predsjednika koji će se zalagati za njihove interese. Stranka u kojoj se nalazio zalaže se za tradicionalne vrijednosti katoličke crkve, a sastavili su je on i njegov brat blizanac Jaroslaw 2001. godine. Često je postkomunističku Poljsku nazivao "Treća Republika" kojoj je potrebna radikalna transformacija u "Četvrtu Republiku" po pitanju pravde i čvrste države. Kaczynski je početkom ove godine oštro kritizirao nastavak poljskih pregovora s Rusijom oko kupovine plina tvrdeći kako se time dodatno otežava pretjerana ovisnost Poljske o ruskom plinu.

Kaczynski je slijedio svog brata i sudjelovao u antivladinim pokretima 70-ih godina prošlog stoljeća te služio kao savjetnik u odboru za prosvjede brodogradilišta Gdansk dok je zbog sudjelovanja u pokretu Solidarnost u vrijeme komunizma u zatvoru je odležao od prosinca 1981. godine do listopada 1982. godine.

Zanimljivo je napomenuti da su braća, kada su imala samo 12 godina, glumila u popularnom poljskom filmskom hitu Dvojica koja su ukrala mjesec.

Pročitajte više