Legalni pokusi na djeci i mentalno zaostalima

U HRVATSKOJ će u medicinskoj praksi biti dozvoljena sva testiranja nad djecom, duševnim bolesnicima i mentalno retardiranim osobama. Takve mogućnosti otvara prijedlog Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji je u srijedu predstavio ministr zdravstva Andrija Hebrang.

Prijedloga Zakona o zaštiti prava pacijenata u mnogo čemu se razlikuje od verzije koju je bivšem ministru predložila Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, piše Slobodna Dalmacija. Najozbiljnije kršenje prava pacijenata sadrži članak prema kojem su dozvoljena znanstvena istraživanja nad malodobnim osobama i pacijentima koji nisu u stanju rasuđivati. Ova stavka je posebno opasna jer je poznato da u Hrvatskoj strane farmaceutske kompanije posluju u totalnoj anarhiji.

Iz zakona je izbačen članak 17. koji pacijentu daje pravo na odbijanje zdravstvene zaštite čak i u slučaju da odluka pacijentu ugrožava zdravlje ili život. Brisanje ovog članka je očekivano, jer su ga neki tumačili kao legalizaciju pasivne eutanazije. Novi prijedlog zakona ne sadrži stavak 7. iz članka 6. koji govori da se pacijenta na listu čekanja može staviti samo ako postoji razumni razlog i na razumno vrijeme. Stavak je također pacijentu davao pravo uvida u listu čekanja.

Slobodna Dalmacija piše da su pravo na potpunu obaviještenost o postupku liječenja i drugo stručno mišljenje, koje predviđa novi zakon, nevažni u odnosu na problem lista. Nedostatak novog zakona je i taj što nigdje nisu istaknute obveze i odgovornosti pacijenata. Također nigdje nisu navedene obveze zdravstvenih ustanova.

Veliki propust krije činjenica prema kojoj će tijelo koje će osigurati provedbe zakona imenovati lokalna samouprava i Ministarstvo zdravstva. Pojednostavljeno rečeno, zastupnike pacijenta birat će političari.

Maksimalna predviđena kazna za liječnike za kršenje zakona je 10 tisuća kuna. Ranija verzija predviđala je kazne do 100 tisuća kuna za liječnike i odgovorne osobe u zdravstvenoj ustanovi. Novi zakon predviđa da se zakonsku odgovornost i odštetni zahtjevi prebaci na teret ustanova, pri čemu je maksimalna novčana kazna 50 tisuća kuna.

Pročitajte više