Legenda na sudu: Frane Mitrović pod narkozom platio operaciju poslovnom karticom?!

FRANE MITROVIĆ, legendarni direktor Splitske banke, koji je po političkom nalogu HDZ-a predao Slobodnu Dalmaciju Miroslavu Kutli, danas se konačno pojavio na splitskom Županijskom sudu kako bi dao obranu na optužbu koja ga tereti za peglanje poslovne kartice Jadroplova koncem 90-ih i štetu od nekih 476 tisuća kuna.

Mitrović se posljednjih mjeseci izvlačio zdravstvenim tegobama uzrokovanih vodom u koljenu. Premda je raspravnu nesposobnosti konstatirao i sudski vještak, Index ga je "ulovio" kako vrlo nesmetano korača na balkonu svog stana na Mejama. Bio je toliko brz da ga nismo uspjeli ni fotografirati. Pošlo je to, međutim, za rukom fotografima Cropixa, koji su Mitrovića "ulovili" kako dolazi na posao na Pomorski fakultet.

"Ja sam žrtva obračuna Toule i Giovanellija"

Dekan Mitrović danas se izjadao sutkinji Majić kako je ovaj cijeli postupak - iskonstruiran. "Smatram sebe kolateralnom žrtvom u obračunu Nikše Giovanellija i Zvonka Toule", kazao je Mitrović. Riječ je o dvojici predsjednika Uprave Jadroplova, koji su se, međusobno izoptuživali za lažiranje bilance.

Protiv Toule još uvijek traju hitne istražne radnje, dok Giovanelli grije optuženičku klupu za lažirane štete od 4,5 milijuna dolara, evo, već više od 10 godina.

Toula je po Mitroviću pravi negativac. Za vrijeme njegova mandata firma je doslovno propala, a Toula je inače konfliktan po naravi, zna Mitrović, jer je često dobijao otkaze. Razumljiv je ovakav stav Mitrovića prema Touli, jer ga je on i prijavio za karticu. 

"Toula je davao materijal državnom odvjetništvu, a on se selektivno koristio. Optužnica je napisana vrlo površno, iz konteksta su izvučeni neki dijelovi da bi se iskonstruirala optužnica, sve povodom Touline prijave. Očito me je doživljavao kao osobnog neprijatelja", konstatirao je Mitrović.

"Imam veliko ekonomsko i financijsko znanje"

Ni sa Giovanellijem, također optuženim u ovom postupku, nije ostao u boljim odnosima.

"Uvjeren je da sam radio protiv njega, iako to nije istina", ustvrdio je Mitrović. I tu bi moglo biti nekog povoda. Tražio je, naime, smanjenje ovlasti za Giovanellija, ali to je bilo, obrazložio je, isključivo zbog različitih viđenja razvitka Jadroplova, a ne da bi on imao nešto protiv.

"U svemu nije bilo moje zle namjere, niti nakane da mu nanesem nekakvo zlo. Štitio sam interese PBZ-a kao većinskog vlasnika Jadroplova i smatram da su moji potezi bili opravdani i utemeljeni, jer bez lažne skromnosti, imam izuzetno veliko ekonomsko i financijsko znanje i praksu, puno veću nego Giovanelli", održao je predavanje Mitrović.

"Uštedio sam Jadroplovu"

Karticu je etički koristio, plaćao je Anglo Adriatic, a onda bi račune Jadroplov naknadno refundirao. Tako je Mitrović opravdao detalj da račune nije slao Jadroplovu: "Možda je to bila moja greška, ali apsolutno su neosnovane izjave da bih ja karticom kupovao dijamante. Usporedbom cijena očito je da se dijamanti ne mogu kupiti za takve iznose." 

Mitrović je podsjetio na svoje milanske dane. Dok je bio konzul u Italiji, peglao je, tvrdi optužba, poslovnu karticu za privatne troškove. Ma kakvi, suprotstavio se Mitrović takvom banalnom poimanju njegove odgovorne dužnosti.

"Ja sam kao član Nadzornog odbora uštedio 220 tisuća eura Jadroplovu. Milano i Lombardija izuzetno su skupi i troškovi agenta Jadroplova bili bi izuzetno visoki, puno veći nego od troškova koje sam ja učinio. Trošak agenta bi sigurno bio najmanje 13 tisuća eura mjesečno", ustvrdio je.

Miki, Šiljo i Paja - poslovni trošak Frane Mitrovića

Stacioniran u jakoj Lombardiji Mitrović se silno zauzeo da ostvari značajne poslovne kontakte za Jadroplov. A kontakti ne idu tek tako. Treba prvo razgovor, ručak i slično. Ili posjet Disneylandu. Tamo je Mitrović vodio gospođu Moore, koja mu je bila kontakt za jug SAD-a.

Kontaktiralo se i na drugim kontinentima za spas Jadroplova. Perth, Kuala Lumpur... Dio putovanja je Mitrović obavio i kao potpredsjednik Vaterpolo saveza. Firenza, Rim, Napulj...

Trošilo se i plaćalo na karticu Jadroplova. U dalekoj Australiji Mitrović je tako nabavio suvenir klokana za 70 funti - dar za hrvatskog konzula i njegove kontakte, a u Singapuru za 100 funti dva suvenira krokodila igračke za blizance veleposlanika Hrvatske u Kuala Lumpuru. 

U New Yorku se potrošilo u tri navrata nekih 800 funti na audio video opremu za Milku Džepinu, jednu od najjačih špeditorica od Bostona do Baltimora. Za tu siću, branio se Mitrović, ne može se uzeti ni kamera, ni laptop, ni bilo što drugo od tehničke opreme. 

"Nitko nije pitao da platim troškove operacije"

Na današnjoj raspravi pretreslo se i pitanje 2,500 kuna, koliko je Mitrović platio operaciju. I za to je imao opravdanje. "Bio sam pod anestezijom pa sam greškom uzeo karticu tvrtke, a ne osobnu. Odmah sam svima rekao da sam napravio grešku, bio sam to spreman nadoknaditi, ali nitko nije tražio", ispalio je Mitrović.

Goste u Splitu je častio o svom trošku u restoranu Boban, a prisjetio se i kako je karticu dobio kad i Zvonimir Marković, jer je i on živio van RH. Živio je, inače, u Beogradu te je osuđen zbog muljaže sa sredstvima za obnovu veleposlanstva, preusmjerenim na kupnju vlastitog stana. Pomilovao ga je predsjednik Mesić.  

Mitrović se pohvalio i odličjima koje mu je za vrijeme inkriminiranog razdoblja uručio Tuđman. Radi se o Spomenici Domovinske zahvalnosti i Redu hrvatskog trolista. Sudu je predao i liječničke nalaze kojima dokazuje svoju nesposobnost za dolazka do suda. Ima jedan i od Medikola.

 

Pročitajte više