Lenovo povlači baterije za laptope kojih ima i na hrvatskom tržištu

LENOVO je jučer objavio povlačenje 205.000 baterija za prijenosna računala s međunarodnog tržišta zbog potencijalne opasnosti od izbijanja požara. Prema informacijama koje smo dobili iz Lenova, u Hrvatskoj se nalazi svega 35 komada tih baterija.

Sporne baterije sa serijskim brojem FRU P/N 92P1131, nalaze se u sljedećim modelima računala: ThinkPad R60 i R60e Series, ThinkPad T60 i T60p Series, ThinkPad Z60m, Z61e, Z61m, i Z61p Series, a distribuirane su u razdoblju između studenog 2005. i veljače 2007. godine. Navedeni modeli računala prodaju se i na hrvatskom tržištu.

Najveći kineski proizvođač osobnih računala, ponudio je korisnicima besplatnu zamjenu baterija. U priopćenju navode kako baterije mogu eksplodirati ukoliko dođe do mehaničkog udarca po prijenosnom računalu te zbog pregrijavanja. Iako kompanija nije službeno objavila tko je proizvođač spornih baterija, neslužbeno se doznaje da je riječ o kompaniji Sanyo.

Iz Lenova su nam potvrdili da ukoliko se baterija udari pod određenim kutem, dolazi do pucanja zaštitnog sloja, što dovodi do pregrijavanja i mogućnosti eksplozije. U Americi su zabilježena četiri takva slučaja, pa je Lenovo u suradnji s Američkom komisijom za sigurnost potrošača, najavio samoinicijativno povlačenje otprilike 205.000 baterija koje se sastoje od devet ćelija i imaju produženi vijek trajanja.

U rujnu prošle godine, Lenovo je iz istog razloga povukao sa tržišta 526.000 Sonyevih baterija.

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) već nekoliko mjeseci u suradnji s Lenovom Hrvatska, provodi akciju povoljnije nabave prijenosnih računala za djelatnike i studente fakulteta. Među modelima koji su na akciji, nalazili su se i R60, T60 i T60p.

Korisnici koji sumnjaju u ispravnost baterija u svojim računalima mogu kontaktirati Lenovo kako bi utvrdili da li je baterija koju koristi njihovo prijenosno računalo ista ona koja se povlači s tržišta. Kontaktirati Lenovo može se telefonskim pozivom u servisni centar, na broj 1-800-426-7378.

I.M.

Pročitajte više